Børne- og ungdomsbøger

Georg Andersen, Svend og Willie, Danske Drenges Forlag 1923, 3. oplag

Roman om Svend og hans kammerat Willie. De to drenge må kæmpe mod ondsindede forbrydere, der vil frastjæle Svend hans arv – helt i tråd med periodens drengebøger. Bogen er udgivet af det daværende FDF-forlag Danske Drenges Forlag, hvortil Georg Andersen skrev et par bøger. 167 ns., med brugsspor – 60 kr.

Anton Berntsen, Børnerim, Vejle Amts Historiske Samfund 1990

Rim digtet til Berntsen-familiens børn, illustreret af en anden stor Vejle-kunstner Albert Bertelsen.  God stand, 61 s. – 90 kr.

Benny Bødker, Kraken, Corto 2019

Moderne, men også klassisk historie om mødet med et frygteligt havuhyre Kraken. Uhyret er en slags gigant blæksprutte, der har mangt et skib og mandskab på sin samvittighed, indtil den møder Marius. En særlig kvalitet ved bogen er Simon Bukhaves papirklip. 125 s. fremtræder nærmest som ny – 180 kr.

Cecil Bødker, Vandgården, Gyldendal 1989, 2.oplag
Andet bind i Cecil Bødkers bøger om Tavs og de mennesker han lever med nederst på den sociale stige i et bondesamfund, fyldt med fordomme og snæversyn. Kan læses som en selvstændig roman. Pæn stand – 50 kr.
Cecil Bødker, Malvina, Gyldendal 1990
Malvina, der nu bor hos Tavs, blev som pige på landsbyens førende gård voldtaget af husbond og gjort gravid. I denne tredje bog om Tavs vokser hun i styrke og får sin hævn. Pæn stand – 50 kr.
Cecil Bødker, Silas-bøger
Cecil Bødker spændte vidt som forfatter, men det vil i eftertiden nok være hendes børnebøger, der bliver flittigst læst. Blandt andet serien om drengen Silas. Her er 3 Silas-bøger i forskelligt udstyr og fra forskellige forlag, men stadig samme serie, hvorfor de sælges samlet. Det er Silas på Sebastianbjerget, Gyldendal 1984, 2. udgave, paperback, Silas og Hestekragen mødes igen, Arena 1978, 1.oplag, indbundet, og Silas, de blå heste, Gyldendal 1985, 1. oplag, indbundet. Samlet pris: 80 kr.
Jørgen Clevin, Jakob og Joakim på sommerferie, Gyldendal 1973, 2. udgave

Forunderlig historie hvor drengen Jakob og elefanten Joakim kommer verden rundt. Lille rift på smudstitelbladet, men pæn stand – 70 kr.

Walt Disney, Mikkel Mus , anden samling, Gyldendalske Boghandel 1932

Tidlig udgave med et par historier om Mikkel Mus – ikke som tegneserie men som illustrerede fortællinger. Mini Mus er selvfølgelig med og der er ansatser til andre af de elskede figurer, som Sorte-Per. Han har bare ikke fået navn endnu. Bogen har flere brugsspor, men er stadig interessant hvis man samler tegneserie- eller Disneyhistorie. Pris: 250 kr.

Jens Frost Larsen, Nisse Katrine, Chr. Erichsens Forlag, 1979, 1. oplag

Tegninger af Falke Bang.
Kartonbind, god stand, 54 s. – 80 kr.

Wilh. Grandt, Den nye Hulbog, Grafisk Forlag 1949

Historien følger faktisk et hul gennem hele bogen efter en pistolkugle.  Med tegninger af Bramming – bedst kendt fra sine kravlenisser.
Omslag slidt, men indholdet er pænt. En bog der kun ses  sjældent – 250 kr.

(J.Grundmann) Stifinder, N. Hansen & Co.s Forlag u.å

Egentlig er der tale om et litterært tyveri, men det har man ikke taget så højtideligt. Jeg kender ikke til Grundmann, men i hans version “bearbejdet for Ungdommen” er J.F. Cooper end ikke nævnt. Det har ikke været ualmindeligt dengang for over 100 år siden, og er sket parallelt med eller inspireret af tilsvarende tyske udgaver. Et lidt spændende samlerobjekt. 44 s., med brugsspor – 50 kr.

Jostein Gaarder, I et spejl, I en gåde, Høst & Søn 1994, 1. udgave, 2. oplag

Kartonbind, god stand,  135 s. – 30 kr.

Hanne Hahne, Thomas i regnvejr, Gyldendal 1969

Fortælling om en dreng og hans tur med paraplyen i regnvejr.  Illustreret af Marlie Brande. Pæn stand – 30 kr.

Bent Haller, Fuglekrigen, Borgen 1979

En fortælling om hvordan de små fugle og andre byttedyr slår sig sammen og besejrer høgen. Med illustrationer af Mads Stage. God stand – 100 kr.

Carla og Vilh. Hansen, Hophans på skovtur, Illustrationsforlaget Carlsen 1968

Forfatter-parret bag Rasmus Klump er også mestre for historien om harekillingen Hophans, og alle de dyr han møder i løbet af dagen.  God stand, 89 s. – 90 kr.

Lennart Hellsing, Fem Prinser, Sesam 1981

Dansk udgave med tekst af Johannes Møllehave og tegninger af Ib Spang Olsen.
Kartonbind, god stand – 70 kr.

Tove Jansson, Den store Mumibog, Gyldendals Bogklubber 2002

Større samling af historier om Mumifamilien, billedbøger, tegneserier, sange og opskrifter. Hardback, som ny – 190 kr.

Louis Jensen, Tork og Hest, Den porcelæne danserinde, Jensen & Dalgaard 2016

Illustreret af Pia Halse
Som ny, 49 s. –  90 kr.

Munro Leaf, Det er sjovt at være rask,  Thorkild Becks Forlag 1946

Munro Leaf (1905-76) var en amerikansk børnebogsforfatter, bedst kendt for sin bog om Tyren Ferdinand. Bogen her er pædagogisk anlagt med en tyk streg af humor og ikke mindst forfatterens egne herlige illustrationer. 55 s., omslag med lidt brugsspor, men pæn stand -120 kr.

Astrid Lindgran og Ingrid Vang Nyman, Pippi är starkast i världen, Rabén & Sjögren 1970

Tegneserieudgave med de kendte tegninger af Ingrid Vang Nyman, der var dansk, men boede det meste af sit voksenliv i Stockholm. God stand – 100 kr.

Astrid Lindgran og Ingrid Vang Nyman, Pippi holder fest, Illustrationsforlaget u.å.

Dansk udgave af en af de oprindelige tegneserier med tegninger af Ingrid Vang Nyman, der var dansk, men boede det meste af sit voksenliv i Stockholm. God stand – 50 kr.

Egon Mathiesen, Missens dagbog, G.E.C. Gads Forlag, 1958

Kattehistorier af kunstneren bag “Katten med de blå Øjne”
God stand, kartonbind, 87 s.- 250 kr.

Kaj Matthiessen og Halfdan Rasmussen, Så du røgen?, Det Schønbergske Forlag 1978

En historie på rim om stoppede skorstene og en by fyldt med røg. Flot illustreret. Tværformat, omslag med brugsspor – 40 kr.

Kaj Matthiessen og Halfdan Rasmussen, Klatteradat, Det Schønbergske Forlag 1978

Fantasi har ingen grænser, når tusch-klatterne kommer til. En herlig historie på rim. Men pas på hvis legen skulle smitte. Tværformat, omslag  med brugsspor – 40 KR.

Henrik Nordbrandt, Den elektriske mus, Gyldendal 1993

En  fantasifuld historie om en rejse, en kat og en mus. Illustreret af Flemming Quist Møller.
God stand, 71 s. – 90 kr.

J. Bech Nygaard, Jægerne, Martins Forlag

Handlingen er henlagt til stenalderen. Hovedpersonen Askuld er flygtet fra en trælletilværelse og er tilbage ved sine stammefrænder. Det bliver ham der skakl lede kampen mod sørøvere. Indbundet, pæn stand – 90 kr. 

Knud Erik Pedersen, Esben ved skillevejen, Gyldendal 1990

Roman om en dreng, der oplever besættelsen på nærmeste hold. Indgår i rækken  af bøgerne om Esben.  144 s., pæn stand – 60 kr.

Gert Rindel, Svanehuset, Høst & Søn, 1998, 2. udgave, 1. oplag

Illustreret af Ib Spang Olsen
Kartonbind, god stand, 64 s. – 50 kr.

Ib Spang Olsen, Laura og det gule Hus, Det schønbergske Forlag 1980

Spang Olsen har for en gang skyld stået for både tekst og tegninger. Ialt 24 vinterhistorier, så bogen er klar til at fungere som julekalenderlæsning.
God stand, 165 s. -140 kr

Bjarne B. Reuter, Den utilfredse prins, Branner og Korch 1978

Moderne eventyr om  Varna, der har vundet prinsessen og skal være konge, men alligevel ergodt og grundigt utilfreds med det hele. Og Reuter har heldigvis fået Klaus Albrechtsen til at illustrere. Det er et eventyr i sig selv. Hardback, pæn stand – 90 kr.

Virtus Schade, Den gamle kone i kaffekoppen, Branner og Korch 1978

Eventyret om en gammel kone, hendes sludrehoved og en konge, der stjæler hovedet. Men det hele ender som et rigtigt eventyr. Maggi Baaring har tegnet. Hardback, bind med lidt brugsspor – 80 kr.

Henrik Sienkiewicz, Gennem ørkenen, Gyldendal 1913

Nobel-pristageren, der skrev Quo Vadis, skrev også for børn og unge. Her er en ældre udgave af en roman om farefuklde oplevelser i Afrika – helt i tidens ånd.  300 s. , pæn stand – 90 kr.

Vagn Steen, Æv min kæve, O min vom, Borgen 1969

Finurlig bog for børn og barnlige sjæle, illustreret af Maud Sinclair. God stand – 90 kr.

 

Herman Stilling, HermanS Jul, Mallings 1987

I forfatterens verden var det jul hele året og nissetid. I denne herlige bog af Stilling, der om nogen kender til nisser, skriver han en række korte historier, der virkelig kan læses hele året. Og det gør jo ikke siderne mindre tillokkende at han selv har illustreret. 108 s., god stand – 80 kr.

Arne Ungermann, Snebolden, Apostrof 1979

Ungermann står for både tekst og billeder i dette  fantasi-eventyr og sne og cirkus.
God stand,  – 120 kr.

A. Chr. Westergaard, Klit-Per, Steen Hasselbalchs Forlag 1969

Fire bøger om fiskersønnens opvækst.
God stand, samlet pris for hele serien – 120 kr.

Inge Aasted, Musen Hannibald, Hernovs Forlag 1955

Forfatteren var en kendt børnebogsforfatter, ikke mindst på grund af en radioserie, hun stod for. Bogen her handler om, et besøg ved Hannibald og hans familie  i Musebyen. Illustreret af  Sven Drehn-Knudsen. Pæn stand – 90 kr.