Børnebøger

Ester Bock, Siria, Aros 1981
Siria er et lille eventyrvæsen, der dukker op i en rose en sommermorgen og i bogen følger vi hendes liv blandt blomsterne. Illustreret af Thormod Kidde. Med dedikation fra forfatteren. 97 s. Pris: 120 kr.
Cecil Bødker, Maria fra Nazaret, Gyldendal 1987, 2. oplag
Bødker har i sit forfatterskab beskæftiget sig meget med genfortælling af de nytestamentlige historier. I denne udgave følger vi begivenhederne fra Maria upassende bliver gravid, Josefs drøm, fødselen i Betlehem, flugten til Ægypten og til den 12-årige Jesus i templet. Fortællingen er gennemillustreret af den svenske tegner Bengt Arne Runnerström. 58 s. indbundet. Pris: 40 kr.
Cecil Bødker, Silas på Sebastianbjerget, Arena 1977
Bind i serien om drengen Silas, der grundlægger et nyt samfund i en ruinby ved Sebastiansbjerget, der viser sig at være fuld af hemmeligheder. Navn på tidligere ejer. 145 s. Pris: 60 kr.
Cecil Bødker, Silas og Hestekragen mødes igen, Arena 1978
Serien om Silas fortsætter med udviklingen i det nye samfund – og om en kedelig ny beboer Hestekragen. Navn på tidligere ejer .161 s. Pris: 60 kr.
Carl Ewald, Jorden og Kometen og andre eventyr, Gyldendal 1933
Ewald bruger det fortælle-kneb at gøre naturen, bl.a. Månen der jo periodisk er fuld, menneskelig. Udover titelfortællingen er der en historie om Skoven og Heden samt om en lille dreng og hans mave – drengen elsker blommer, men det gør maven ikke. I hvert fald ikke når der kommer for mange. Så giver den ondt af sig. Illustreret af Louis Moe 32 s. Pris: 50 kr.
nisse-kathrineJens Frost-Larsen, Nisse Katrine, Chr. Erichsen 1979
Bogen former sig som en række samtaler nisserne – og dyrene – imellem, lige fra januar og hver måned indtil juleaften. God stand, illustreret af  Falke Bang. Indbundet54 s. Pris: 40 kr.
Carl Frederik Garde, Skibshunden Rumle, Tommeliden 1982
Herlig historie om den lille hvalp, der er bestemt til at være lænkehund, men stikker af og efter mange trængsler og eventyr, ender som skibshund. Hans Krull har illustreret. Heftet, 80 s. Pris: 90 kr.
Wilh. Grandt, Den nye Hulbog, Grafisk Forlag 1949
Bogen handler om den slemme dreng Luffe, der finder en pistol i en skuffe og fyrer den af. Kuglen farer verden rundt – gennemhuller bogen – og laver alskens ulykker, inden den kommer hjem igen og rammer synderen i rumpen. En sjældent set bog, illustreret af Frederik Bramming – ham med kravlenisserne., De to samarbejdede også i samme periode ved Danmarks udgivelse af album til samlerbilleder. Pæn,med med spor efter at have været læst. 32 s. Pris: 200 kr.
J. Grundmann, Stifinder, En  Fortælling om Livet i Skovene i Amerika, N. Hansen & Co’s Forlag u.å.
Denne lille børnebog er boghistorisk set ret speciel. Forlægget er uden tvivl J.F. Coopers berømte roman “Stifinder”, der udkom i 1840, og i øvrigt blev oversat til dansk nogle år senere. Men det her forlag har altså  fundet anledning til at udgive en bearbejdelse “for Ungdommen” formentlig i slutningen af 1800-tallet uden overhovedet at nævne ophavsmanden Coopers noget steds. Man har taget endog meget let på ophavsretten den gang og sikkert ikke spurgt Cooper. Den danske udgave er simpelthen  et tysk forlæg, der er oversat. Forlaget udgav mange klassikere på samme facon. Bogen er med kartonbind, lidt alderspræget men ellers i orden, 44 s. Pris: 80 kr.
peter-og-,marianneSten Hegeler, Peter og Marianne i skole, Branner & Korch 1961
Hegeler var sammen med sin kone Inge blandt de første, der ville gøre op med den sex-moral, der herskede i 60’erne, og dette er hans bud på en slags undervisningsbog om, hvordan børn bliver til. Illustreret af Gerda Nystad, stift kartonbind, 36 s. Pris: 40 kr.
Lennart Hellsing, Fem prinser, Sesam 1981
Finurlig svensk bog om de fem prinser, der er de fem fingre og deres mærkværdige eventyr, som de hygger sig med over et glas m.m. i en bagerbod. Johannes Møllehave har lavet de danske rim,, snarere vrøvlevers, og  Ib Spang Olsen har illustreret. Indbundet, 43 s. Pris: 80 kr.
the-crowsAldous Huxley, The Crows of Pearblossom, Random House New York 1967
Børnebogen er faktisk skrevet af den kendte forfatter, og det er så også den eneste børnebog fra hans hånd. Historien handler om, hvordan et kragepar og en ugle får uskadeliggjort en klapperslange, der æder deres æg. Den er skrevet i en naiv voksen sprogtone med fuglene som meget menneskelige, og den er oprindelig skrevet til Huxleys lille niece.Gennemillustreret af Barbara Cooney.Indbundet, god stand, men uden smudsomslag. Pris: 40  kr.
Louis Jensen, Tork og Hest – Den porcelæne danserinde, Jensen & Dalgaard 2016
Forunderlig historie om Tork og Hest, der skal redde en danserinde der spærres inde i en skal af porcelæn – og om fortællingens magi,der både skaber og løser situationen. Teksten bæres elegant igennem af Pia Halses næsten porcelænsagtige illustrationer. 50 s. Pris: 60 kr.
for-børnJ. Krohn, Fortællinger for børn, Tredie samling, Ernst Bojesen 1894
Krohn er afgjort bedst kendt for sit digt ‘Peters Jul’, der stadig citeres flittigt i mange sammenhænge hver december. Han var skoleleder og udgav også en række andre bøger beregnet til børn eller nok mere til oplæsning, b l.a flere Fortællinger. Her er 12 små historier- alle med en god morale. Frants Henningsen har illustreret.  29 s. Pris: 80 kr.
Egon Mathiesen, Missens dagbog, Gad 1958
Herlig bog af billedkunstneren, der også er kendt for Missen med de blå øjne. Han må have haft kat – og nydt det. 86 s. Pris: 250 kr.
Kamma Laurents og Kaj Rosenberg, Den uartige Troldedreng, Sesam 1997
Bogen er genudgivelse af 1. udgaven fra 1948. Det er historien om den åh så sultne, men også lidt dumme troldedreng, der forsøger at få fat i mus, fugle, grise og såmænd også børn. Men bliver belært og gjort artig af en bjørn. Og den bæres igennem af Storm P.’s illustrationer. Ejerstempel på kartonbindets inderside, men ellers god stand. Pris: 40 kr.
saa-du-rogenKaj Matthiessen og Halfdan Rasmussen, Så du røgen?, Det Schønbergske Forlag 1978
Det er en charmerende vrøvlehistorie om byen, der bliver dækket af tyk soirt røg og forunderlige ting sker til skorstensfejerne får taget fat. Bogen lever nok så meget af sine tegninger som den rimede tekst. Indbundet, pæn stand, Pris: 50 kr.
gaa-paa-drengeKnud Meister og Carlo Andersen, Gaa paa drenge, Barfods Bogforlag
Her er en af de ‘originale’ Jan-bøger, nr. 3 i serien og med det gamle omslag. Vi møder både Jan Erling og deres nye kammerat Carl i detektivromanen om tyveri fra et værft. Indbundet, 93 s. God stand efter alderen. Navn på smudstitelblad. Pris: 30 kr.
jan-co.jpgKnud Meister og Carlo Andersen, Jan & Co. ordner alt, Barfods Bogforlag
Jan og Erling er på ‘kartoffelferie’, men de kriminelle har aldrig ferie, så de må opklare et mysterium om bl.a. et dyrt maleri og juveler. Bogen er nr. 4 i den første serie. Siden kom Jan-bøgerne i flere skikkelser og med flere nummeringer, så der er nok at rede ud for en samler. Indbundet God stand efter alderen, Navn på smudstitelblad. Pris: 30 kr.
 pippi går ombordAstrid Lindgren, Pippi Langstrømpe går om bord, Skandinavisk Bogforlag u.å.
Pippi får besøg af sin far kaptajn Langstrømpe og forlader for en stund >Villa Villekulla. Med brugssopor, 88 s., pris 25 kr.
pippiAstrid Lindgren, Pippi Langstrømpe, Skandinavisk Bogforlag u.å.
Bogen indeholder de tre Pippi-historier: Pippi Langstrømpe, Pippi Langstrømpe går ombord og Pippi Langstrømpe i Sydhavet. Den er oversat af Anine Rud, og det er med Ingrid Nymans herlige illustrationer. Det er – så vidt vides – den første samlede udgivelse på dansk. Der er ejerstempel både for og bag, og brugsspor. Indbundet. Pris: 60 kr.
per-og-bette-madsOle Lund Kirkegaard, Per og bette Mads, Gyldendal 1981, 2.oplag
Lund Kirkegaard er en finurlig forfatter. Her disker han op med den ene gode historie om et par knægte i Vinneby, startende med at de laver en slags ‘kanon’, der skyder med meloner, og de rammer maleren. Der dukker også en pige op, som de ikke kan hamle op med – og derfor bliver gode venner med. Forfatteren er selv mester for illustrationerne.Indbundet. Pris: 50 kr.
bimbiEstrid Ott, Bimbi besøger lapperne, Grafisk Forlag 1960
Bimbi er en lille tøjelefant, der i forfatterens serie kommer godt rundt i verden. Denne gang på en eventyrlig rejse til lapper, rensdyr, vilde fjelde osv. Marie Hjuler har illustreret. Indbundet, 83 s. Pris: 70 kr.
Flemming Quist Møller, Jungledyret Hugo i Nordlysets land, 2.udg, 1.oplag, Sesam 2003
Hugo og Rita er sammen med deres gode ven Delle-Kaj på vej hjem til Danmark, men det bliver en lang og farlig tur til polarcirklen og møder med både nisser,trolde, vilde dyr, gale videnskabsmænd, agenter osv.. Indbundet 131 s., god stand. Pris: 40 kr.
Henrik Nordbrandt, Den elektriske mus, Gyldendal 1993
Forfatteren fortæller – i breve til sine niecer – om en eventyrlig tur gennem Tyrkiet med en kat og en elektrisk mus. Flemming Quist Møller har illustreret. 71 s. Pris: 90 kr.
Bjarne Reuter, Den utilfredse prins, Branner og Korch 1978
På en måde et anti-eventyr, der kan være godt at få forstand af, om den fattige dreng, der slår en drage ihjel, vinder prinsessen og det halve kongerige, men opdager at det slet ikke er lykken. Klaus Albrectsen har illustreret. Indbundet, 48 s. Pris: 70 kr.
Virtus Schade, Den gamle kone i kaffekoppen, Branner og Korch 1970
Et eventyr om en gammel kone og en konge, der stjæler hendes sludrehoved. Men den ender som gode eventyr skal. Og sludrehovedet kommer tilbage til den gamle kone – til glæde også for kongen, der egentlig er god nok. Illustreret af Maggi Baaring. Indbundet 47 s., pæn stand. Pris: 40 kr.
malteBjarne Reuter, Malte-Pøs i Den store vide Verden, Gyldendal 1984
Charmerende fortælling om 6-årige Malte, der drager ud i den store vide verden sammen med sin kæreste Anna Line. Illustreret af Jan Mogensen, hvis tegninger bliver en del af historien, stift kartonbind, 31 s.  Pris: 35 kr.
A. Chr. Westergaard, Mads Revling, Chr. Erichsens Forlag 1939
Lille historie om den fattige Mads, der må  stjæle strandingsgods for at skaffe penge, så han kan blive konfirmeret. Men får uventet hjælp fra strandfogeden, oplever en stranding og kommer på rette spor. Eiler Kragh har illustreret 86 s. Pris: 30 kr.
svanehusetGerd Rindel, Svanehuset, Høst & Søn 1998
Fortælling om Pelle og hans veninde Lisa, der udforsker en gammel jagthytte i bunden af haven. Området skal udstykkes, har far bestemt, for at skaffe penge, men i Svanehuset, der skal rives ned, sker sære ting, og børnene får kontakt med et gammelt familiemedlem. Bogen er gennemillustreret af Ib Spang Olsen. Indbundet, 64 s., fin stand. Pris: 40 kr.
sneboldenArne Ungermann, Snebolden, Apostrof 1985
Det rene tosseri, men fortryllende alligevel. Historien er, at en knægt smider en snebold over skulderen, den triller og vokser og indfanger et helt cirkus med lle dets dyr, og alle disse dyr parrer sig i vinterens løb med hinanden, og det kommer der mange sære skabninger ud af som en muse-fant osv. Men når det gælder Ungermann er det bedre at se tosseriet i hans egen streg, end bare læse om det. Indbujndet, god stand. Pris: 90 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *