Fremmedsprog

carre-ourgameJohn le Carré, Our Game, Hodder & Stoughton 1995.
ISBN 0-340-64026-X. Indbundet, 347 s., med smudsomslag. Der er tale om et eksemplar af den ‘rigtige’ 1.udgave, der overvejende er solgt i lufthavne, og har en særlig samlerinteresse. Problemet var, at le Carré ikke kunne lide forsiden og kasserede den, så den normale 1. udgave har et andet smudsomslag. God stand. Bogen handler om en tidligere hemmelig agent, der forfølger en rival og deres fælles kærlighed – og samtidig sin egen identitet. Jagten slutter i det urolige Kaukasus. Pris: 300 kr.
antarcticaVivian Fuchs og Edmund Hillary, The crossing of Antarctica, Cassell 1958
En beskrivelse af en af de sidste store ekspeditioner, The Commonwealth Trans-Antarctic Expedition 1955-58, hvor Sydpolen blev angrebet fra to sider, men målet var at komme tværs over for første gang. Med flere smukke billeder. Smudsomslaget lidt slidt, indbundet, 338 s. Pris: 140 kr.
Aldous Huxley, Ape and Essence, Harper and Brother, New York 1948 – den amerikanske 1. udgave 
Huxley er især kendt for sin uhyggelige fremtidsvision i bogen “Fagre nye verden”, og denne bog lægger sig i forlængelse heraf.  En grotesk historie om liv et på jorden efter en atomar krig, sat i gang af intelligente bavianer. En videnskabsmand fra New Zealand tager afsted for at genopdage Californien og de skabninger, der er kommet ud af krigen.. Med lettere brugsspor, smudsomslag defekt. 205 s. Pris: 100 kr.
lady-chatterleys-loverD.H. Lawrence, Lady Chatterley’s lover, The Odyssey Press 1933
Dette er bogen, der var alt for dristig i mange år til at kunne udkomme i England. Den handler som bekendt om lady’en, hvis mand er krigsinvalid, der indleder et seksuelt forhold til en ansat på godset – og det skrives lige ud af posen. Denne helt specielle udgave er besørget af Frieda Lawrence, der i et forord oplyser, at det er den endelige 3. version af hendes mands berømte bog. Den er bevidst udsendt i fattigt udstyr, så den kunne erhverves af alle. Men det fremgår klart på kartonbindets bagside at bogen ikke må introduceres hverken i ‘the British Empire or the U.S.A’. Bogen fremtræder med brugsspor, og ryggen er bleget og plettet. Men den er i øvrigt i rimelig stand.
Pris: 200 kr.
W. Somerset Maugham, Don Fernado Or Variations on Some Spanish Themes, Doubleday, Doran & Company, New York 1935, 1.udg.
Bogen er en samling essays om det Spanien, Somerset Maugham elskede. Bl.a. om spanske kulturpersoner som El Greco, Cervantes m.fl. Eksemplaret er den amerikanske 1. udgave, der kom samtidig med den engelske. Indbundet, i pæn stand. Pris: 120 kr.
rolland-beethovenRomain Rolland, Beethoven, Les Grandes Époques Créatrices, Editions du Sablier, Paris 1928.
To bind, ialt 441 s., af den franske nobelpristager og musikhistoriker. Der er tale om en udgave trykt på særligt Madagaskar-papir. Indeholder en række smukke tryk. Denne udgave er en sjældenhed, der udkom i kun 70 eksemplarer, hvor dette er mærket med ‘ES’. Bøgerne har tilhørt pianisten Ellen Gilberg, og der er en dedikation til hende fra ‘Sverre’. I pæn stand, men omslagene har dog mindre skavanker. Pris: 850 kr.
Dorothy L. Sayers, Four sacred plays, Victor Gollancz Ltd. 1948
Det er en noget andet Dorothy Sayers, vi møder her, end den vi kender fra hendes kriminalromaner. I fire skuespil, de tre tilrettelagt til opførelse i kirker/katedraler er det hendes kirkelige side, man stifter bekendtskab med. Der er et spil, The Zeal of thy House, specielt til og om Canterbury Cathedral, The Devil to pay, er hendes version af myten om Faustus, der sælger sin sjæl og til sidst må følge med til Helvede, He that should come er om begivenheder ved Jesu fødsel, og endelig The just Vengeance, som er et moderne mysteriespil om dødsoplevelsen hos en flyver, der skydes ned under krigen. Bogen er første samlede udgivelse af de fire spil. Bindet er falmet især på ryggen. Pris: 70 kr.
IMG_20150729_0036Dorothy L. Sayers og Jill Paton Walsh, Thrones, Dominations, Hodder & Stoughton 1998
ISBN 0-340-68455-0. Indbundet, 312 s., med smudsomslag. Det er den 13. og sidste Peter Wimsey-historie. Sayers var selv igang med den, men blev aldrig færdig. I stedet har man overtalt forfatteren Jill Paton til at fuldende historien. Den handler selvfølgelig om Wimsey, der nu er gift med Harriet Vane. De skal sammen med Wimseys svoger, detective inspector Charles Parker opklare et mord i Londons fashionable cirkler. Næsten et ‘must’ for Sayers-samlere. Pris: 50 kr.
Betty Smith, A Tree grows in Brooklyn, Jan Förlag Stockholm og Povl Branner, København 1945
En usædvanlig udgivelse af Betty Smiths nærmest selvbiografiske roman om opvæksten i New Yorks fattige emigrantkvarter. Romanen  blev en stor publikumssucces umiddelbart efter udgivelsen i 1943 – så stor af denne roman også udkom som paperback beregnet til de amerikanske soldater, og derved har den cirkuleret i Europa under krigen. Det må være forklaringen på at de nordiske forlag kunne udgive den allerede i 1945 og på engelsk. Samtidig iundbinding. PÆn stand, 468 s. Pris: 100 kr.
John Steinbeck, Tortilla Flat, William Heinemann 1935
En tidlig roman af Steinbeck,  hans første egentlige kommercielle succes, som siden blev filmatiseret. Historien udspiller sig omkring en gruppe mere eller mindre forsumpede skikkelser, der lever livet og nyder vinen i Dannys huse – ejendom han har arvet. Et typisk Steinbeck-miljø, der får sin bratte afslutning efter en kæmpefest. Smudsomslaget mangler, bogen er læst skæv i ryggen og omslaget slidt. Men det er faktisk den første engelske udgave, og det betinger en vis pris,  314 s. Pris: 250 kr.
IMG_20150729_0035Arnulf Øverland, Den rykende tande, Aschehoug, Oslo 1960, 1.udg.
Digtsamling af en af Norges absolut største forfattere, måske især kendt for sin indsats under den tyske besættelse, hvor han endte i koncentrationslejr. Bogens titel er et bibelcitat om ‘den rygende tande’, som Øverland bruger mere som en sortseer. Indbundet med smudsomslag. Pris 70 kr.
Arnulf Øverland, Vi overlever alt! Dikt fra krigsårene, Aschehoug, Oslo 1945, 1.udg.
Åbningsdigtet er fra 1938, en barsk sammenstilling af julesalmen Glade Jul og virkeligheden i det krigstruede Europa. øverland gør selv omærksom på, at flere af digtene under besættelsen illegalt er nået længere ud, end noget forlag kunnet have sørget for. Bogens sidste digte er fra de år han tilbragte i koncentrationslejren Sachsenhausen. Indbundet, men smudsomslag mangler. Bindet let misfarvet. Pris: 45 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *