Grønland

Et fantastisk land vi fik mulighed for at bo i for en del år siden, da der blev indført hjemmestyre. Jeg har samlet en vifte af meget forskellige bøger om Grønland og Arktis – lige fra børnebøger, over undervisningsbøger og rejseskildringer til mere fagpræget litteratur.

ABDABD, 1938
Som tegningen på bogens forside antyder, var det ikke nok at mestre de særlige fangst-teknikker. Den grønlandske ungdom skulle også læse, og her er deres ABD fra tiden før 2. verdenskrig. Den er udelukkende på grønlandsk, men afslører, at de skal gennem samme tur som danske skolebørn med deres ABC. . Stift kartonbind, 24 s. Pris 250 kr.
mit-grønlandJohn Andersen, Mit Grønland – Opdagelsesrejser i kajak, Aschehoug 1998
Forfatteren er arkitekt, polarforsker og eventyrer og han har rejst Grønland rundt i kajak – alene og med sine to sønner. Bogen byder på en mængde af hans oplevelser, der også har været dramatiske. Heftet, god stand, 264 s. Pris: 70 kr.
 Helge Bangsted, Eskimoer og Vilddyr, Schultz
Forfatteren var deltager på Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition og giver en livfuld skildring af stemninger og oplevelser på turen – bl.a. om mødet med en åndemaner. Bogen har mange fotos. Delvist uopskåret, heftet, 127 s. Pris: 80 kr.
Christian Berthelsen, Grønlandsk Litteratur, Centrum 1983
Den grønlandske litteratur er i sagens natur langt overvejende af nyere dato, men var dog ret omfattende allerede i 1980’erne. Forfatteren til værket er selv grønlænder og var skoiledirektør i perioden 1961-1972, og udover eksempler af grønlandske forfattere er der forbindende tekster ved Berthelsen. Forside af Hans Lynge.  Indbundet, 304 s. Pris: 80 kr.
Per Danker, Parcafolket, Per Danker/Sermitsiak
Fra 1976 og frem udsendtes en gang om året et herligt hefte fyldt med satiretegninger og ditto tekst om livet i Grønland. Bagmanden var dansk med et ægte kærlighedsforhold og et vågent øje til Grønland og dets politikere, Per Danker var samtidig leder af den lokale ugeavis i Godthåb/Nuuk Sermitsiak, hvori de små tegninger først blev offentliggjort. En parca er en stor frakke med en særlig hætte, der er rar i snestorm, men også skjuler ethvert udsyn. Jeg har årgangene 1977, 1978 og 1979.  Lille format. Tag alle 3 for 100 kr.
Peter Egede og Frederik Nielsen, B43 fra butik til forlagshus, Det grønlandske Forlag 1975
Bogen fortæller det gamle Godthåbs historie, skrevet af to kendere, den ene tidligere radiofonichef Frederik Nielsen. Det er to levende skildringer af livet i byen til op i 1920’erne, hvor det stadig har været baseret på en gammel fangerkultur, som i praksis er væk fra Nuuk. Den er udgivet i anledning af, at Det grønlandske Forlag i 1975 fik sit eget hus efter mange års nomadetilværelse. Udgivet i 2000 nummererede eksemplarer, dette er nummer 1072. Både grønlandsk og dansk tekst.og flere fine gamle fotos. Heftet, 28 s. Pris: 70 kr.
elliotEmmy Elliot, Umanak-digte, Det grønlandske Forlag 1970
Forfatteren opholdt sig i Umanak 1901-1902, hvor hun var privatlærer hos kolonibestyreren, og digtene er en hyldest til stedet. De er skrevet på dansk, men oversat til grønlandsk af Edvard Kruse. Det lille hefte, der kunne udgives på grund af en testamentarisk gave fra Emmy Elliot, indeholder også et par andre digteres pris til Umanak. Heftet, 37 s. Pris: 30 kr.
freuchenKurt L. Frederiksen, Freuchen – Den store Peter, Sohn 2011, 2. udg.
Forfatteren har sat sig for at skrive en biografi i den lettere udgave om Peter Freuchen – en eventyrer, foredragsholder, forfatter, skuespiller med meget mere, men også en grønlandsfarer, der har haft stor betydning for landets udvikling. Sammen med Knud Rasmussen grundlagde han kolonien Thule, han levede som eskimo, lærte sig sproget og giftede sig med en grønlænder. Bogen er letlæst og underholdende med flere fotos. Indbundet 179 s., næsten som ny. Pris: 110 kr.
Aage Gilberg, Verdens nordligste læge, Hasselbalch 1950, 4.oplag
Forfatteren var udsendt som læge til Thule-distriktet i årene op mod 2. verdenskrig, og har skrevet om sine oplevelser umiddelbart efter hjemkomsten i 1940. Hans holdninger og begejstring for sit møde med disse ‘ædle primitive’ er båret af sin tid. Men bogen giver et godt indblik i forholdene i perioden. Illustreret med Gilbergs egne fotos, indbundet, 149 s. Pris; 60 kr.
grønlandRolf Gilberg, Grønland set gennem 50 års frimærker 1938 – 1988, Grønlands Postvæsen og Det grønlandske Selskab 1988
En noget andet måde at beskrive et lands udvikling på, men det giver overraskende gode indfaldsvinkler. Samtidig kan man i detaljer glæde sig over at se forarbejder til flere frimærker. Heftet, knæk på forsiden, 128 s. Pris: 50 kr.
Gitz-Johansen, menneskenes land,  Selskabet Bogvenner 1968
Grønland blev både Gitz-Johansens kunstneriske storhed og skæbne.  I det lille skrift er medtaget to digte, der lyser af glæden til landet, tilføjet hans egne illustrationer. Digtene er udgivet af Selskabet i anledning af, at Gitz-Johansen i 1967 modtog årets tegnerpris. Heftet,  uopskåret, 11. s. Pris: 40 kr.
skitzebogsbladeAage Gitz-Johansen, Skitzebogsblade fra Angmagssalik 1935-36, Levin og Munksgaard 1938
Gitz-Johanasen overvintrede på den grønlandske østkyst i 1935-36 sammen med sin familie. Det kom der bl.a. denne bog ud af, som blev udgivet som nr. 7 i serien af publikationer om Østgrønland. Gitz-Johansen skriver levende om opholdet, og dertil kommer en mængde gengivelser af hans kunst, tegninger og ikke mindst træsnit af natur, fugle, mennesker m.m. I bogen er en hilsen fra Chr. Bendix Thostrup til Margrethe Sørensen med tak for hjælpen til bogen. Thostrup var 3. styrmand på Danmark-ekspeditionen 1906-08, hvor Alf Trolle var kaptajn, og faktisk er denne bog blevet til med støtte fra Kaptajn Alf Trolle og Hustrus legat til minde om Danmark-ekspeditionen. På samme ekspedition deltog også Peter Freuchen. Heftet, 120 s. Pris: 750 kr.
spejderbogGrønlandsk spejderbog, Kalatdlit spejderit auagat, Spejdernes Grønlandsudvalg 1972
Selvfølgelig er der spejdere i Grønland omend det kan knibe lidt for tiden – utænkeligt andet med spejderbevægelsens idealer in mente.  Dette er en omfattende grundbog, redigeret af Svend Ranvig,  for spejderlivet med et skarpt blik for det specielle grønlandske ikke mindst naturen, der vil og skal udfordre spejderarbejdet. Heftet 323 s. Pris: 110 kr.
ØstgrønlandHaag-Dommen af 5. april 1933 om Østgrønlands Retsstilling, Nyt Nordisk Forlag – Arnold Busck 1933
Danmark var i mellemkrigstiden i strid med Norge om dele af det østgrønlandske område. Danmark ønskede naturligt at få suverænitet over hele Grønland,. og det lykkedes som bekendt at vinde sagen i Haag. Dommen er udgivet på dansk ved Udenrigsministeriets foranstaltning. Heftet, uopskåret, 146 s. Pris: 80 kr.
picture-writingL.L. Hammerich, A Picture Writing by Edna Kenick, Nunivak, Alaska,  Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab 1977
Det er historien om et stykke overraskende forskning. Hammerich købte formedelst 10 dollars 26 blade med uddrag af Bibelen til brug for søndagsskoleunderisning blandt Alaska-eskimoerne. Det fantastiske er, at der er brugt en billedskrift, som eskimoerne selv har opfundet og anvendt i nyere tid – måske inspireret af Cree-indianerne. Det er utroligt at sidde og kikke på billedskrift parret med en ‘oversættelse’. Udgivet posthumt med forord af andre forskere, og på forsiden har den ene af forskerne Jes Asmussen skrevet en lille hilsen. Heftet. Pris: 200 kr.
Kalâtdlit-nunäne radio – 50 år i luften, Grønlands Radio 1978
Grønland fik radiofoni allerede i 20’erne, og denne kommunikationsform har været nærmest livsvigtig i det kæmpestore land, hvor der er langt mellem beboede områder. Her er mediehistorien på begge sprog, grønlandsk og dansk. Heftet, let gulplettet på omslaget og nogle sider, 129 s. Pris: 50 kr.
Inge Kleivan, Eskimoiske eventyr, Sesam 1981
Eventyrerne stammer fra hele det eskimoiske kulturområde, der strækker sig fra Sibirien over Alaska og Canada til Grønland. Det er eventyr, der er overleveret mundtligt gennem århundreder og som  stadig kan inspirere kunstnere – som f.eks. Aka Høegh, der har illustreret bogen. Indbundet, pæn stand, 118 s. Pris:60 kr.
Eigil Knuth, Under det nordligste Dannebrog, Gyldendal 1940
Dette er beretningen om den danske Nordøstgrønlands ekspedition, der fandt sted i 1938-38,  foruden af hovedforfatteren udsendt af Ebbe Munck og Alf Trolle. Knuth er en god fortæller, der kan krydre stoffet med mange gode iagttagelser.  Og så fremgår det, at udover forskere var f.eks.  også billedkunstneren  Gitz-Johansen med på turen. Indbundet, 207 s. kort over området bag i bogen. Pris: 110 kr.
kirkenWilliam Larsen, Kirken under polarstjernen, Lohse 1972
Forfatteren melder ud, at han ikke har skrevet en grønlandsk kirkehistorie. Men bogen er baseret på studier og to besøg i Grønland, og den giver en generel indføring i den kirkelige udvikling fra starten af missionsvirksomheden og til vore dage. Heftet, uopskåret, 125 s. Pris: 40 kr.
Grønlands-histroie-1Mads Lidegaard og Chr. Stærmose, Grønlands Historie 1, Ministeriet for Grønland 1969, 2. udg.
Bogen er skrevet på både grønlandsk og dansk. Den er beregnet til 3. og 4. skoleår, men  er absolut også noget for os ældre.  Den indeholder de vigtigste eskimoiske sagn og en kort gennemgang af de indvandringsbølger, der har været til landet. Den er illustreret med tegninger af Aron fra Kangek og Jens Rosing. Indbundet , 76 s. Pris: 75 kr.
Grønland for 5.6. og 7.Mads Lidegaard og Chr. Stærmose, Grønlands Historie, Ministeriet for Grønland 1968
En to-sproget undervisningsbog, beregnet til 5., 6. og 7. klassetrin. Her fortælles historien fra efter at danskerne kom til Grønland og frem til moderne tid – men altså før indførelsen af hjemmestyret. Mange fine illustrationer. Indbundet, 112 s. Pris: 75 kr.
Mads Lidegaard, Hans – en eskimo, Arnold Busck 1986
Han var en ung grønlandsk fanger, der i midten af 1800-tallet kom med på flere amerikanske ekspeditioner og var et kendt navn også i offentligheden. Hans erindringer anses for at være den første egentlige bog skrevet af en grønlænder. Mange illustrationer, heftet, 219 s. Pris: 80 kr.
elisaJørgen Liljensøe, Elisa – en grønlandsk pige, mallings 1987
En lige ud ad vejen fortælling uden særlig spænding om, hvordan det er et være barn en sommer i en lille bygd. Bogens efter min vurdering fortrin er, at den er illustreret af Jørn Mathiassen, der som ansat i DR tidligere har lavet grafik til udsendelser om Grønland. Der er stempel fra Børne- og ungdomsafdelingen i bogen. Indbundet, 25. s. Pris: 30 kr.
misnatssolA.L.W. Manniche, Midnatssol og Mørketid, Forlaget af 1907, 1909
Her er beretningen om ‘stemninger og hændelser på Danmark-ekspeditionen’, skrevet i et fortællende og medrivende sprog af en af dem, der faktisk deltog. Flere fotos, indbundet, 128 s. Pris: 350 kr.
Ejnar Mikkelsen, Ukendt mand til ukendt Land, Gyldendal 1966
Ejnar Mikkelsens bog om ekspeditionen så langt mod nord, man kan komme, udkom første gang i 1954. Den kom i en ny og revideret udgave en halv snes år senere, og det er den der foreligger her. Flere gode fotos i bogen. Indbundet, navn på smudstitelblad, 157 s. Pris: 45 kr.
polar-explorationDavid Mountfield, A History of Polar Exploration,  Hamlyn 1974
Et omfattende og velkomponeret værk om udforskningen af Arktis lige fra den gamle græker Pytheas, der måske var oprindelsen til landet Thule, over vikingerne til i dag, hvor stort set alt er kortlagt. Der er også lige et par linjer omn vores Knud Rasmussen. Stort format, med smudsomslag, indbundet, 208. s. Pris 110 kr.
Frederik Nielsen K’lak nuna imak avdlatdlo, Det grønlandske Forlag 1962
Frederik Nielsen anses for at være af de betydeligste kulturpersonligheder i Grønland i 1900-tallet. Dertil var han en periode chef for Grønlands Radio. Denne lille digtsamling er udgivet udelukkende på grønlandsk – altså ingen parallel oversættelse til dansk. Men man kan dog altid få glæde af Jens Rosings illustrationer. Heftet, 71 s. Pris: 40 kr.
okalluktuakOkalluktuak Okalluktuarkossiutitdlo Sissamat – En fortælling og fire fabler, Reprografisk genudgivelse ved Anders Nyborg 1973
På sin vis en sær lille bog. Den er efter oplysningerne udkommet i 1860 på Rinks trykkeri Godthåb. Det er en lille opbyggelig fortælling om en ung mand, der reddes af en bibel, og fire fabler – tre om en ulv og en ræv og en om en uartig dreng, en fuglerede og en kæmpe. Ingen af teksterne foregår i Grønland og har ikke noget grønlandsk over sig, men ud er de altså kommet på grønlandskj udvalgt af en dansk missionær i Upernavik. Lille format, indbundet. Pris: 30 kr.
Knud Oldendow, Grønland, Folk og Land i vore dage, Fremad 1936
Denne bog er historie – historie om det Grønland der var før 2. verdenskrig, historie om et “reservat”, og selveste statsminister Th. Stauning skriver  i et forord bl.a. om arbejderklassen, der “også ved sin politiske indflydelse  vil afværge de ulykker, som letsindige agitatorer ser bort fra, naar de taler om Grønlands aabning for Civilisationen.” Det var virkelig dengang. God stand, lærredsindbinding, 214 s. Pris: 80 kr.
sanneKaren Plovgaard, Sanne og hendes ven, Gad 1961
Børne-og ungdomsbog om Sanne og hendes kammeratskab med den unge fanger Apele. Den beretter om livet for et slægtled, der oplever store forandringer i det nordgrønlandske.  Jens Rosing er mester for illustrationerne. Heftet, uopskåret, 116 s. Pris: 30 kr.
Knud Rasmussen, Den store Slæderejse, Gyldendal 1932, 1. udg.
Dette er den store polarforskers beretning om den såkaldte femte Thule-ekspedition, hvor man tager turen nord om Amerika til Alaska – og endda videre til det daværende Sovjet for at besøge alle eskimoer – en rejse der også har betydet, at Knud Rasmussen nåede at få indsamlet værdifuldt materiale,  effekter og ikke mindst eskimoiske sagn og fortællinger. Indbundet, 149 s. plus et kort over rejsen. Pris: 300 kr.
Knud Rasmussen, Min rejsedagbog, 4. udg., Gyldendal 1935
Polarforskerens skildringer fra den første Thule-ekspedition. Indbundet, let slidt bind, navn på smudstitelblad. 159 s. Pris: 40 kr.
Jørn Riel, Pigen som søgte havets mor, Logos 1981
Den gennemgående figur i disse fire fortællinger er pigen Pani, der har en særlig evne – hun  kan tale med dyrene. Bl.a. får hun en isbjørneunge, der siden redder hende fra hjem fra en vinterstorm. Illustreret af Ludmilla Balfour, Indbundet, med tidligere ejerstempel, 79 s. Pris: 30 kr.
kimilikJens Rosing, Kimilik – digte fra Angmagssalik, Gyldendal 1970
Udover at være en skattet kunstner har Jens Rosing også været en ivrig folkemindesamler. Med sin båndoptager har han bl.a. rejst rundt i Østgrønland og indsamlet det materiale, der kan findes i denne bog. Det er tryllleformularer, fangstsange, kæleviser osv. med også flere eksempler på sangkamp og ikke mindst nidviser, der blev brugt til at afgøre tvistigheder. Foruden teksterne giver Rosing en indføring i denne særlige tradition. Det hele er – så godt man nu  kan – oversat til dansk. Der er brugt flere gamle portrætfotos af W. Thalbitzer.  Heftet med smudsomslag,  146 s., fin stand. Pris: 80 kr.
siseJens Rosing, Sise, 1965
Rosing mødte i sommeren 1965 Cicilie Filemonsen, der beredvilligt fortalte om sit liv i en fangerfamilie –   den gang der var mængder af fangstdyr. Det er der blevet en lille fin bibliofil bog ud af, hvor Sise også fortæller en grønlandsk historie om pigen, der blev gift med en orm. Bogen er trykt ved Simon Gullander, og Viggo Naae har været involveret, for han har skrevet Godt nytår i den. Heftet, 21 s. Pris: 110 kr.
vestkystC.H. Ryder, Undersøgelse af Grønlands Vestkyst fra 72 grader til 74 grader 35 min. N.Br., Kjøbenhavn 1888
Denne lille bog er beretningen fra en forsker, der fik til opgave at lave et kort over en indtil da ukendt del af den grønlandske vestkyst – og da var altså tilbage i 1886 og 87, hvor ekspeditionen fandt sted. Det er spændende at følge denne meget detaljerede redegørelse og bagerst i bogen se et kort over det område, der blev opmålt. Bogen er i sin tid udgået fra Mineralogisk Museum på Københvns Universitet. Omslaget er bare et stykke papir med håndskrevet titel og stemplet *Udgået’, et par sider er løse. Efter teksten er der indføjet 6-7 gamle fotos. Det er særtryk af ‘Meddelelser om Grønland’, hvorfor sidenummereringen ikke rigtig giver mening. Sælges til nedsat pris på grund af sin stand for 50 kr.
tusiond-dagePeter Schmidt Mikkelsen, Tusind dage med Sirius, Gyldendal 1986
Dette er en bog om dagliglivet ved slædepatruljen Sirius i Nordøstgrønland. Forfatteren beskriver indefra forløbet fra udvælgelsen og træningen til tjenesten med de lange patruljerejser – to mand,, elleve hunde og en slæde. Der medfølger en brochure fra chefen for søværnet, der søger befalingsmænd til Sirius. Heftet, 200 s., forlagsstempel på smudstitelbladet, men i øvrigt god stand. Pris: 190 kr.
Carl Wagner, Vinterliv i Grønland, Udvalget for Folkeoplysningens fremme 1908 
Wagner var missionær i Holsteinsborg, det danske navn for Sisimiut, og det lille hefte består af uddrag af breve, han har skrevet hjem til sin bror. Heri berettes i både ord og billeder om livet fra januar til april i 1902.  Medindbundet er yderligere tre skrifter fra Folkeoplysningens Fremme: et om flensborgeren Jakob Plaetner med undertitlen “Vore saarede Soldaters Velgjører under Krigen 1864”, et om dansk nybyggerliv blandt udvandrere i Wisconcin og endelig et om den engelske politiker William Gladstone. Indbundet i slidt privatbind, pris: 60 kr.