Henrik Ibsen

Henrik Ibsen (1828 – 1906) anses for at være den, der om nogen, kom til at skabe det moderne gennembrud på teatret. Han var norsk, omend han i 27 år boede flere steder i Europa. Det viser han værker med tydelighed, men hans dramatiske værker gælder alle mennesker i ethvert samfund. De spilles stadig, og kan stadig vække debat. Det gælder ikke mindst arbejder som Et Dukkehjem, Vildanden, En Folkefiende m.fl.  Her er  et par af værkerne:

Henrik Ibsen, Kongs-Emnerne, Gyldendal 1870, 2. udgave

Et romantisk historisk skuespil – den sidste af den type som Ibsen skrev. Det handler om kampen om kongemagten mellem Håkon Håkonssen og Skule jJarl-  Jeg har den i to indbindinger, den  ene med få indstregninger. Pris pr. stk. – 110 kr.

Henrik Ibsen, Samfundets støtter, Gyldendal 1877, 2. oplag

Handlingen foregår i en mindre norsk kystby, hvor en af byens matadorer til slut bekender sin skyld overfor byens folk og vedkender sig en datter. Bogen har været givet som julegave i 1877, fremgår det af en indskrift på smudsbladet. Pris – 110 kr.

Henrik Ibsen, En Folkefiende, Gyldendal 1822, 1. udgave

Ibsens klassiske stykke om kampen mellem sandhed og løgn i en norsk by, hvor en læge opdager, at byens berømte badev nd er forgiftet. Lægen står stejlt på sandheden mod byens bedsteborgere. Det koster dyrt for familien at tage kampen op. Men spillet slutter med den berømte replik: den stærkeste mand i verden, det er han som står mest alene.  Rift øverst i ryggen. Pris – 180 kr.

Henrik Ibsen, Fruen fra Havet, Gyldendal 1888, 1. udgave

Drama om en ung kvindes kamp mellem at blive ved sin ældre mand eller tage med en anden ud i verden. Skuespillet er skrevet i Sæby, hvor man i dag kan se en stor skulptur af Frue fra Havet på havnen.  Pris – 200 kr.