Historie/jura/samfund

IMG_20150729_0003Christopher Andrew and Vasili Mitrokhin, The Mitrokhin Archive, the KGB in Europa and the West, Allan Lane the Penguin Press 1999
Historien er fantastisk. Mitrokhin var gennem en menneskealder betroet medarbejder ved den sovjettiske efterretningstjeneste. Hvad ingen vidste, var at han foretog hemmelige optegnelser og gemte materialet i sit sommerhus. Det kom til den britiske efterretningstjeneste i 1992 og giver en forbløffende indsigt i KGB’s metoder under den kolde krig, samt kaster et nyt lys over mange af begivenhederne. Indbundet med smudsomslag, 996 s. God stand. Pris: 150 kr.
skåneGösta Johannesson, Skåne, Halland og Blekinge, Politiken 1981,
Tillægsbind til Politikens Danmarkshistorie om Skånelandene, der var et af Danmark,s rigeste områder, indtil det i begyndelsen af 1700-tallet definitivt blev erobret af svenskerne – og forsvensket.  Med smudsomslag, forlagsbind, 479 s. Pris: 80 kr
slesvigH.V. Gregersen og Lorenz Rerup, Slesvig og Holsten, Politiken 1981
To tillægsbind til Politikens Danmarkshistorie om et af de mest blødende og omstridte dele af det danske rige – et område, der gennem århundreder har givet anledning til krig, blev tabt i 1864 og først delvist genvundet i 1920. Gregersen skriver om perioden indtil 1830,  Rerup om tiden efter 1830. Begge bind er med smudsomslag og forlagsbind.  Sælges kun samlet. Pris: 200 kr.
religion-islamsmagtKaren Jespersen og Ralf Pittelkow, Islams Magt – Europas ny virkelighed, Jyllands-Postens Forlag 2010
Forfatterparret skelner mellem tro og magt, og det er frygten for at vi giver efter for et stigende muslimsk magtpres, de især peger på. Vores imødekommende og liberale holdning må ikke udvikle sig til et knæfald. Bogen er signeret af forfatterparret. God stand,, heftet 288 s. Pris 100 kr.
Lønborg Friis, Den jydske slavekrig, Jydsk Forlags-forretning 1898
Den er en på alle måder grotesk historie om en ‘krig’, der aldrig fandt sted. Men under krigen i marts 1848 opstod  der et rygte om, at de oprørske slesvig-holstenere havde løsladt straffefanger i Rendsburg, og at denne horde røvede og plyndrede sig vej op gennem Jylland. Mange steder gik folk i panik og der blev dannet borgervæbninger, men det var og blev et rygte. Indbundet, omslaget især ryggen slidt.  171 s. På grund af bogens tilstand kun 90 kr.
christmas-mollerErik Ninn-Hansen, Christmas Møller, Munksgaard 1991
De konservative har det med at behandle deres ledere skidt. Det skete også med Christmas Møller, der under krigen fra London havde virket nærmest som Danmarks befrielses-stemme, mens de hjemlige politikere samarbejdede med besættelsesmagten. Men efter krigen gik det galt mellem ham og hans gamle parti, som han gennem mange år var leder af. En anden konservativ, Ninn-Hansen, var nær ven af Christmas Møller, og det giver hans biografi et særligt anstrøg. Som ny. Pris: 70 kr.
hjort-lorenzenRené Rasmussen, H.R. Hiort-Lorenzen og Dannevirke 1868 – 75, Historisk Samfund for Sønderjylland og Forlaget Gammelting 1993
I tiden mellem den tyske besættelse i 1864 og til 1920 herskede en bitter nationalitetskonflikt i Sønderjylland. Et af danskhedens væsentligste våben var pressen, og her spillede Hiort-Lorenzen og avisen Dannevirke en central rolle. Bogen er et bearbejdet historie-speciale. Indbundet, 155 s. Pris: 80 kr.
det-tyske-århundredeMichael Stürmer, Det tyske Århundrede, Gyldendal 1999
Et stort værk, der tager hele perioden med fra Bismarck-epoken til genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland. Holdet bag har været i mange arkiver og samlinger, så værket brillierer især ved at være en lang fotografisk historiefortælling om vores nabo mod syd, der har budt på så meget godt og så meget ondt. Med smudsomslag,. indbundet, stort format, som ny, 288 s. Pris: 210 kr.
invasionenBengt Thordeman, Invasionen paa Gotland 1361, Reitzel 1946
Dette er beretningen om et voldsomt slag d. 27. juli 1361 som først for alvor blev dokumenteret ved undersøgelsen af de såkaldte krigergrave i 1928-30.  Set med svenske øjne en despotisk nedslagtning af øens selvstændige bondebefolkning, med danske øjne et af  Valdemars Atterdags nødvendige træk for at sikre det danske rige. Indbundet 195 s. Pris: 80 kr.
louispioHenning Tjørnehøj, Louis Pio – folkevækkeren, Fremad 1992
Forfatteren er socialdemokrat med et stort S, utrolig flittig skribent og kommentator og altid parat til at bryde en lanse for de rigtige partimeninger. Men han er en vidende og begavet skribent. I denne bog forsøger han at dokumentere sin påstand: at arbejderbevægelsens pioner Louis Pio i kraft af sine artikler i virkeligheden har betydet mere for folkets politiske vækkelse end Grundtvig og Brandes.Som ny.
Klik for større billede. Pris: 70 kr.