Kaj Munk

IMG_20150729_0047Kaj Munk, Cant, Nyt nordisk Forlag 1931
Skuespil om den engelske kong Henry VIII og Anne Boleyn, der blev henrettet i Tower. 1.udgave, 77 s., heftet, pæn stand. Pris: 30 kr.
kajmunk-egelykkeKaj Munk, Egelykke, Nyt Nordisk Forlag 1940
Et skuespil om den unge Grundtvigs ophold på Langeland, hvor han forelsker sig voldsomt i lensgrevinden Konstance Leth. Baggrunden er historisk god nok, men stykket og dets skildring af Grundvig er langtfra historisk. 1.udgaven, heftet, navn på smudstitelblad. Pris: 40 kr.
IMG_20150729_0043Kaj Munk, Fugl Fønix, Nyt Nordisk Forlag 1939
Oprindelig et ungdomsværk, skrevet allerede i 1926, men i sommeren 1938 blev det bearbejdet til opførelse i Studenterforeningen i forbindelse med, at Kaj Munk blev udnævnt til årets æreskunstner. Det er tilegnet Poul Reumert, der også var med i førsteopførelsen. Spillet handler i virkeligheden om fredsforhandlingerne i Versailles, men er henlagt til det sagnomspundne Atlantis. 1. udgave, heftet, 55 s. Pris: 60 kr.
kajmunk-forcannae-gammelKaj Munk, Før Cannae, Samlerens Forlag, december 1943
Et i omfang kort, men i indhold dybt skuespil om magt overfor fornuft. Den romerske feltherre Fabius i samtale med Hannibal før et afgørende slag. Kartonbind. Pris: 25 kr.
liknelserKaj Munk, Jesu liknelser, berättade för barn, Svenska Kyrkans Diakonistyrelses Bokforlag 1944
Kaj Munk har gennem årene – også krigsårene – mødt anerkendelse i andre lande, bl.a. Holland og ikke mindst Sverige, hvor denne oversættelse kom under krigen. Den er illustreret af Rune Lindström.. Heftet, 71 s. Pergamentomslaget er i stykker, men bogen har det fint. Pris: 65 kr.
kajmunk-juleversKaj Munk, Julevers, Privattryk Nakskov 1956
Fin lille udgivelse med nogle julevers, som Kaj Munk som student formentlig har læst op juleaften i Landet kirke på Lolland i 1920. Versene er udgivet med en fyldig omtale af Niels Nøjgaard, der også har udarbejdet en liste over Munks prædikener på Lolland. Billedkunstneren John Sparre Christensen har illustreret. Signeret af udgiverne. Heftet, 23 sider. Pris 50 kr.
kajmunk-nielsebbesenrodKaj Munk, Niels Ebbesen, Nyt Nordisk Forlag 1945
Udgave fra umiddelbart efter besættelsen. I rødt kartonbind. Pris: 30 kr.
Kaj Munk, Ved Babylons floder, Danske prædikener 1941, Nyt Nordisk Forlag 1941
Kaj Munk har været en uortodoks og farverig prædikant. I deenne første samling er der prædikener fra Palmesøndag til Høstprædiken. Stoffet henter han ofte i sit eget liv – og også i Besættelsen. Avisudklip fra 1941 indklæbet. 163 s. Pris: 35 kr.
Kaj Munk, Med ordets sværd, Danske prædikener 1941-42, Nyt Nordisk Forlag 1942
Dette er den 2. prædikensamling rækkende fra 16. søndag efter Trinitatis til Maria Bebudelsesdag. Også her er indklæbet en avisartikel med omtale af bogen. 136 s. Pris: 35 kr.
Kaj Munk, Ordet II, En almanakhistorie, Bindslev 2003
Der eksisterer altså en slags fortsættelse til Ordet, hvor man i Ordet II følger familien på Borgensgaard en snes år efter miraklet, hvor Inger blev opvakt fra Døden af sin gale bror Johannes. Dette andet skuespil er udgivet ved sønnen Arne Munk, der selv flyttede til Vedersø, og har skrevet en ret omfattende introduktion.. 124 s. Pris: 35 kr.
kajmunk-sejrenKaj Munk, Sejren, Nyt Nordisk Forlag 1936
Munk havde givet dette drama undertitlen ‘Et skuespil om verden i dag’. Det handler om Mussolini, og var i samtiden meget omdiskuteret på grund af det politiske indhold. Bl.a. afviste både Betty Nansen-teatret, Dagmarteatret og Aarhus Teater at opføre det, så urpremieren fandt sted i Oslo, heftet. Pris: 30 kr.
kajmunk-sidstedigteKaj Munks sidste digte, Nordisk Friheds Forlag 1944
Illegal udgivelse fra februar 1944 – umiddelbart efter mordet på Kaj Munk. Indholdet er stort set det samme som i samlingen ‘Den skæbne ej til os’, hvortil kommer en mindeartikel og et digt, Nattetanker, til Munk. Papirkvaliteten af bogen er præget af dens illegale tilblivelse, heftet. Pris: 50 kr.
Kaj Munk Mindeudgave, Egelykke og andre skuespil, Nyt Nordisk Forlag 1968, 2.oplag
Dette bind indeholder 9 dramatiske arbejder fra tiden lige før og under besættelsen. Flere af de kendte – ikke mindst Niels Ebbesen, der blev ramt af censuren – er med. For mit vedkommende har det også været interessant at kunne møde det lille skuespil ‘De Herrer Dommere’, der handler om de jødiske ledere, der dømmer Jesus til døden. Det blev ikke opoført dengang, og her er tale om en boglig førsteudgivelse. Førstetrykket kom i heftet Julerosere i 1942. Pæn indbinding, 312 s. Pris: 80 kr.
Bogen om Kaj Munk, Westermann 1946
Udgivelsen har underteksten: skrevet af hans venner, og blandt bidragyderne er ikke mindst en række kirke- og skolefolk, der på forskellig vis havde været tæt på ham. Overskudet ved salget gik til et særligt Regens-legat. Omslagstegning og vignetter ved Palle Nielsen. Indbundet, god stand. Pris: 75 kr.
kaj munk skriftHans Brix, Kaj Munk manuskripter, Munksgaard 1945
Udgivet af Det danske sprog- og Litteraturselskab i en serie kaldet ‘Danske digtere ved arbejdet’.  Brix fortæller i indledningen om, hvordan han af Kaj Munk til tilsendt et håndskrevet manuskript til sin 70 års dag. Det var et kort sekvens fra et utrykt skuespil ‘Kristoffer den Anden’, og bag på det allerførste udkast til en sekvens fra ‘Ordet’. Begge dele er gengivet her i facsimile. Stort format, indbundet, 20 s. Pris: 40 kr.
munkPer Stig Møller, Munk, Gyldendal 2000
Per Stig Møllers værk er blevet kaldt værket om Kaj Munk, og netop Per Stig Møller er med sin brede kulturelle baggrund og analytiske evne personen, der formår at sætte den ellers også meget sprælske Munk ind i de rigtige sammenhænge. Udover en levnedsbeskrivelse er der også kommenterende afsnit om Munks dramatik. Smudsomslaget slidt, tidligere  ejerstempel, indbundet, 568 s. Pris: 50 kr.
Ebbe Neergaard, Vildt afsted over Himmel og Jord. Kaj Munk, en digter mellem to verdenskrige. Nyt Nordisk Forlag 1946
En åbenhjertig biografi om Kaj Munks liv med dets opture men også nedture. Uopsprættet, men alderspræget. 200 s. Pris:30 kr.
Ove Marcussen, Kaj Munks bøger, N.C. Rom 1945, 2. oplag
Bibliografi over Kaj Munks bøger med en gennemgang af oplag og oplagsstørrelser i det omfang det har været muligt, men også med datidens nypriser og antikvariske priser. De sidste var faktisk store lige efter besættelsen. 87 s. Pris:40 kr.
Bjarne Nielsen Brovst, Lise Munk – En pige fra Vedersø, Centrum,3. oplag 1989
Forfatteren blev en nær bekendt af Munkfamilien og ikke mindst Kaj Munks enke Lise, hvis portræt af fotografen Ib Hansen pryder forsiden Bogen følger også Lises liv efter mordet på Kaj Munk. Med dedikation fra forfatteren.136 s. Pris: 110 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *