Lokalhistorie

I en tid hvor der bliver flyttet så godt rundt i landet, så mange kan have svært ved at finde ud af, hvor de ‘rigtig’ hører til. bliver lokalhistorien nærmest en nødvendighed – samtidig med at det er spændende læsning. Her er lidt forskelligt – med Århus-historien nederst.

askov J. Th. Arnfred, Askov Højskole i mands minde, Gyldendal 1965
Bogen er en markering af Askov Højskoles 100 års jubilæum, men samler sig naturligt nok om perioden efter genforeningen. Askov startede i Rødding, men flyttede efter tabet af Sønderjylland nordpå.  Hvem andre en d den navnkundige forstander kunne skrive denne bog, omend han gør klart at det ikke er historieskrivning i sædvanlig forstand. Der sluttes med en serie fotos. Indbundet, 254 s. Pris: 70 kr.
alarmMorten Bo, Alarm, Informations Forlag 1978
Fotografen indlogerede sig på brandstationen i København og var med ud på udrykningerne. Det har givet rå-materialet til denne gribende bog, der også i tekst og fotos skildrer de sociale  sider og konsekvenser af brandene.  Heftet, 159 s. Pris: 140 kr.
Ester Christiansen, Jytte Pedersen og Jens Topholm, Arbejderliv i Aalborg, Fællesorganisationen i Aalborg 1986
Bogen er udgivet i anledning af Fællesorganisationens 100 års jubilæum. Den har undertitlen ‘-en billedbog’, og rent faktisk består den af en række udvalgte fotos fra perioden med oplysende billedtekster.  Indbundet, 120 s. Pris: 70 kr.
vejkrucifikserAnders Enevig, Vejkrucifikser i Danmark, Poul Kristensens Forlag 1981
Forfatteren er bedst kendt for sine skildringer af ‘udendørs’ mennesker, vagabonder, sigøjnere m .fl. Det er derfor naturligt, at netop han tager fat i disse ‘udendørs kirker’, som vejkrucifikserne kan opfattes som. Vi har ikke mange af dem i det protestantiske Danmark, men her bliver i detaljer beskrevet omkring 30 stk. Besøg dem, når turen går rundt i landet. Indbundet, 143 s. Pris: 70 kr.
c.wJesper Ewald (red), Tobak gennem 150 aar, C.W. Obel Aalborg 1937
Bogen er udgivet af C.W. Obels tobaksfabrikker, der dengang lå i Aalborg. Den indeholder kapitler om tobakkens historie og om firmaets historie. Dertil en række fine fotos fra produktionen. I dag er C.W.Obel ‘bare’ et stort investeringsselskab med adresse i København. Cigarerne er lagt på hylden. Heftet med spiralryg. Pris: 70 kr.
storbyens længslerAnne-Mette Gravgaard (red), Storbyens virkeliggjorte længsler, Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring 2001
Bogen er først og fremmest en registrant og en gennemgang af hele 57 kirkebygninger, der er blevet til i perioden 1860 – 1970, hvor byen eksploderede befolkningsmæssigt. Men desuden er der en række artikler af fagfolk om kirkerne som arkitektur og hvordan de blev til. Et rigt værk ikke mindst i en tid hvor flere af kirkernes skæbne er uvis. Indbundet, 160 s. , bindet har et stødmærke i bunden, men i øvrigt god stand. Pris: 120 kr.
vestjyske egekratBenedikt Gullach og Svend Erik Ihle, Gennem vestjyske egekrat, Danmarks Naturfredningsforening 1986
Gullach er forfatteren og Ihle tegneren. Sammen har de gennemtravet mange af disse egekrat, hvoraf flere har været beskrevet i århundreder og som har stor betydning for egnens dyre-og planteliv. En smuk beskrivelse af noget, vi må holde fast i. Heftet, 159 s. Pris: 75 kr.
nissum fjordBenedikt Gullach og Svend Erik Ihle, Ved Nissum Fjord, Danmarks Naturfredningsforening 1985
Makkerparret er denne gang guider i en rundtur ved Nissum Fjord. Foruden iagttagelser af dyr og natur fortælles der også om områdets mennesker. Heftet, 167 s. Pris: 75 kr.
gaardbroderenGaardbroderen, Studentergaarden 1923 – 73
Studentergaarden på Tagensvej er et af de ældste fortsat fungerende kollegier i København. Det betyder, at der er en glorværdig historie og mange traditioner, hvoraf noget beskrives i dette jubilæumsskrift.  Hvert værelse er f.eks. unikt og bærer navn efter donator. Der er også et afsnit om besættelsen, hvor Studentergaarden var udsat for schalburtage. 105 s. Pris: 40 kr.
Martin N. Hansen (red), Vort Alsingermål, Alsingergildet 1970
Der er heldigvis mange rundt om i landet, der har gjort et aktivt stykke arbejde for at bevare vores dialekter. En af grupperingerne er Alsingergildet, der blev stiftet i 1946.  Dette lille hefte indeholder og fastholder dermed en række ord, der er specielle for Als – med en oversættelse til dansk, så vi andre også får glæde af det. Heftet, 43 s. Pris: 40 kr.
jysk landvindingSøren Hansen (red), Jydsk Landvinding, 1962
Jydsk Landvinding kunne karakteriseres som det ‘lille hedeselskab’, og har da også en nær tilknytning til Hedeselskabet. Jubilæumsskriftet fortæller om arbejdet med at opdyrke heden i det midtjyske område og om de mennesker, der tog del i det. Hele beretningen er illustreret af Ejler Krag. Bogen udkom i kun 1.000 nummererede eksemplarer. Dette er nr. 889. Indbundet, tværformat, 63 s. , god stand. Pris: 90 kr.
købmagergadeHenry Hellssen, Kapitler af Købmagergades historie, L. Levison junr. 1950
Da den store papirhandel midt i København blev 100 år i 1950, valgte man at markere det med en bog om den gade, hvor firmaet havde hjemadresse. Det er københavnerhistorie, der strækker sig fra byens grundlæggelse over Holberg, Wessel, H.C. Andersen med flere. Udover papirvarer havde Levison en omfattende produktion af kort, de første julekalendere m.m. ,og firmaets egen historie er selvfølgelig også med. Arne Ungermann har illustreret. Med smudsomslag, indbundet, fin stand, 107 s. Pris: 70 kr.
pynt-gesimsenKristian Hvidt, Pynt på gesimsen, Gad 1983
Bogen har undertitlen ‘Facader på københavnsk etagebyggeri 1860-1920’. Forfatteren foregiver ikke at have skrevet en arkitektturhistorie, men en slags guide til den ikke-fortravlede om at kikke op og få en ny oplevelse af de facader, der har bevaret pynten. Med smudsomslag, indbundet, 198 s. Pris: 50 kr.
vestjydske fjordePalle Uhd Jepsen, Ved de vestjyske fjorde, Bygd 1979
Der er tale om et forsvarsskrift, måske snarere et kampskrift for bevarelsen af de vestjyske fjorde,  Ringkøbing, Stadil og Nissum fjorde, som vi gennem årene har udsat for voldsomme forandringer. Bogen fokuserer især på områdets betydning for fuglelivet. men fortæller også generelt om fjordenes historie. Indbundet, 80 s. Pris: 80 kr.
skanderborgslotskirkePoul Jørgensen, Skanderborg Slotskirke, Grevas Forlag 1972
Forfatteren var sognepræst i Skanderborg og har i anledning af kirkens officielle 400 års jubilæum skrevet denne grundige og velfunderede gennemgang af dens historie. Indbundet, med smudsomslag. Pris: 40 kr.
immanuelUlla Kjær og Poul Grinder-Hansen, Immanuelskirken, København Valgmenighed og Skovgaard Museet 1993
Immanuelskirken på Frederiksberg ved København er opført af en grundtvigsk valgmenighed, der havde sit udspring i Vartov-menigheden. Kirken blev af arkitekten Andreas Clemmensen set som et hovedværk, og indvendigt har kunstnerbrødrene Niels og Joakim Skovgaard sat deres præg. For bogens foto-side står Jens-Jørgen Frimand. Heftet, 99 s. Pris: 60 kr.
frihedsstøttenKarin Kryger, Frihedsstøtten, Landbohistorisk Selskab 1986
Bogen handler i detaljer om opførelsen, stridighederne, og festen om et ganske bestemt monument midt på det travle Vesterbro i København, Frihedsstøtten. Monumentet markerer bondestandens frigørelse ved stavnsbåndets ophævelse, men det blev samtidig rejst i en tid, hvor spirerne til det moderne frie samfund dukkede frem. Mange fine illustrationer, indbundet, 181 . Pris: 90 kr.
den gamle elefantH. J. Lembourn (red), Den gamle Elefant 1857-1982, Schønbergske Forlag 1982
En markering af forlagets 125 års jubilæum, skabt spontant af forfattere og tegnere knyttet til forlaget. Udover Lembourn er det  bl.a. Halfdan Rasmnussen, Palle Lauring og Per Højholt, der har begået et digt, der væves sammen med Ib Spang Olsens tegninger. Trykt i 1500 eksemplarer, heftet, 47 s. Pris: 80 kr.
kantateMogens Lorentzen, Kantate Carlsberg 1847 – 1947
Værket er skrevet til bryggeriets 100 års jubilæum og blev fremført mellem de mere traditionelle festtaler. Musikken stod Knudåge Riisager for, og flere kendte sangere og kor medvirkede. Bl.a. Mogens Wieth. Omslag og vignetter ved Eyvind Rafn. 24 s. Pris: 30 kr.
IMG_20150729_0078Vagn Nygaard (red.), På frihedens side, Give Bogtrykkeris forlag 1990
Jubilæumsskrift i anledning af Vejle Amts Folkeblads 125 år. Udover de historiske artikler er også indlæg fra et række senere kendte journalister, som har været ansat på bladet i deres yngre år. Det gælder f.eks. Laust Jensen, Poul Martin, Gunnar Rytgaard, Per Winther, Erling Brøndum m.fl. Oplagt for presseinteresserede. Indbundet, i god stand. Pris: 70 kr.
sparekasseAxel Rye,  150 år med penge,  Sparekassen for Randers og Omegn 1979
En god og grundig gennemgang af Sparekassens historie i anledning af et jubilæum. Det handler om penge, men også om at tage aktiv del i og ansvar for lokalsamfundet. Udgivet i 1200 eksemplarer. Med smudsomslag, indbundet, 119 s. Pris: 120 kr.
en garvers erindringerOlaf Seligmann, En garvers erindringer og betragtninger, Vejle Saalelæderfabrik 1950
En bog om en tid, der var. For kun en god halv snes år efter 100 års jubilæet måtte fabrikken lukke. Historien fortælles af den daværende direktør, den tredje i familierækken efter stifteren. Desuden er der en række fotos, og  Mads Stage har illustreret. Kun udgivet i 750 eksemplarer, heftet, mindre rift i den sidste side. Pris: 30 kr.

Bøger om Aarhus/Århus

den 3Finn Andersen, Den 3. streng, Århus Byhistoriske Fond 2002
Arbejderbevægelsen har i hele sin eksistens bestået af tre strenge, partiet, fagbevægelsen og kooperationen. Denne bog omhandler den 3. streng, der i Århus – da bogen blev skrevet – stadig omfattede ca. 3.000 arbejdspladser, foruden et meget betydeligt antal bollgforeninger. Indbundet, 135 s. Pris: 90 kr.
Ole Degn og Vagn Dybdahl, Borgere i byens råd, Århus Byhistoriske Udvalg 1968
Nu flytter byens erhvervsarkiv fra Aarhus til Viborg, trods mange protester fra folk, der bruger arkivet. Disse to ville uden tvivl også have været på listen, for grundmaterialet til denne lokalhistoriske bog er hentet i Erhvervsarkivet. Det er en grundig liste over byens vise fædre og mødre gennem 100 år fra 1869 – 1959. Indbundet, 267 s. Pris: 90 kr.
ungiaarhusVagn Dybdahl (red.), Ung i Århus, Århus byhistoriske Udvalg 1964
Dybdahl var en drivkræft bag lokalhistoriske udgivelser. Her har han fået flere fremtrædende borgere til at berette om deres tid som unge. Med er bl.a. den senere formand for folketinget Gustav Pedersen, forfatterne Sigurd Elkjær og Tage Skou-Hansen, redaktøren af Demokraten Hans Rishøj og den folkekære skuespillerinde Gerda Gilboe. Omslag ved Eiler Krag. Indbundet.
Pris: 35 kr.
erhvervErhverv og menneske, Arkitektfirmaet C. F.Møllers tegnestue, u.å.
Denne bog er lidt speciel, for det er den i offentligheden oversete arkitektur, det handler om: industriens bygninger. C.F. Møller har gennemført industribyggeri over hele landet, og det er blevet til langt mere end ligegyldige klodser, der er sat op i en fart. Ledsaget med mange fotos. Stort format, indbundet, 144 s. Pris: 100 kr.
ungiaarhusnyVagn Dybdahl (red.), Ung i Århus, Ny samling, Århus byhistoriske Udvalg 1965
Ideen med at få gamle århusianere til at skrive om deres ungdom i byen slog så godt an, at der allerede et år efter den første samling kom en ny. Indbundet. Pris: 35 kr.
dokkenKirsten Folke Harrits og Ditte Scharnberg (red.), I Dokkens verden, Husets Forlag 2003
Bogen er et helt særligt dokument om en stor lokal virksomhed – Dokken – der gik konkurs og lukkede fredag d. 26. februar 1999 kort før middag. Sammen med Dokkens tillidsmænd og faglige klubber har forfatterne fået en god snes af virksomhedens medarbejdere til at fortælle deres historie, og dermed dokumentere en ofte overset vinkel på virksomheders historie. Desuden er bogen tilført en række fotos. Indbundet, 385 s. Pris: 100 kr.
byensbornIb Gejl (red.), Byens Børn, Århus byhistoriske Udvalg 1983
Undertitlen er ‘Århusbørn i lys og skygge’, og der er så sandelig skyggesider med fra de ‘gode, gamle’ dage. Dengang det ikke altid var sjovt at være lille i Århus, hvis ens hjem var i den fattige ende. Men hvor der er børn, er der også lys og håb. Indbundet, fin stand. Pris: 35 kr.
livet i århusBernhardt Jensen, Livet i Århus i gamle viser, Århus Byhistoriske Udvalg 1975
Byens borgmester var også en skattet og flittig lokalhistoriker. Her er en noget anden måde at skrive historie på,  gennem folkelige viser om livet i Århus. Den første er fra 1600-tallet, den sidste fra 1950’erne. Til mange af viserne er tilføjet noder, så man kan endda fornøje sig med at synge som i gamle dage. Indbundet, 158 s. Pris: 80 kr.
de gamles hjemPeter Rønn Jensen, De gamles Hjem, AOF – Det ældre Århus 1994
Bogen er resultatet af arbejdet på en daghøjskole om denne institution på kanten af Trøjborg. De gamles Hjem blev indviet i 1904 bl.a. med taler af Peter Sabroe. Heftet,  65 s. Pris: 50 kr.
fremmede-århusFinn H. Lauridsen, Fremmede ser på Århus, Århus Byhistoriske Udvalg 1962
Den bog skulle de måske læse i Visit Aarhus med flere steder, der har med turisme at gøre.. Ideen har været at få fremmede til at fortælle, hvad de synes om, byen . Redaktionen har valgt et par samtidige, men også fundet nogle meget ældre udsagn. Med smudsomslag, indbundet, 248 s. Pris: 40 kr.
Diverse-sand-høyer kopiRasmus Sand Høyers Aarhus-univers, Smilets tegner, Aarhus Byhistoriske Fond 2013
Morgenavisen Jyllands-Posten og vi som abonnenter har haft utrolig megen glæde af denne tegner. Dag for dag har han spiddet de lokale politikere, velramt og velfortjent på en kærlig måde. Bogen indeholder også en biografi. Indbundet, 139 sider, rigtig god stand, pris 100 kr.
smakkeEmanuel Sejr, Fra smakke til hurtigfærge, Århus Havn 1964-1965
Der har i følge Sejr været en slags færgefart mellem Århus og Kalundborg helt tilbage i det 11. århundrede, men i 1800-tallet begynder der er komme gang i det med de såkaldte Smakker – det var for kreaturerne, andre passagerer måtte pænt vente. Det er lidt vemodigt at følge den lille bog til ende, for her tales om hurtigfærgernes tid med 6 daglige ture uden anløb på Samsø. Det var tider. Nummer 22 ud af 850 eksemplarer, med hilsen fra forfatteren. Pris: 70 kr.
lodserEmanuel Sejr, Lidt og lodser og lodshuse i det gamle Århus, Århus Havn 1965-66
Fin lille nytårshilsen om lodseriets historie tilbage fra det ældst kendte reglement 1750 – hvor det især handlede om at komme op ad åen. Nummer 42 ud af 1.000 eksemplarer, med hilsen fra forfatteren. Heftet 40 s. Pris: 70 kr.
Aarhus Vejviser 1929, De Forenede Bogtrykkerier
Der var gang i byen allerede den gang. Vejviseren er en skatkiste af oplysninger om alt man kan komme i tanke om i året efter byen også havde fået sit eget universitet – omend i snævre rammer. Aarhus har haft et meget stort og facetteret erhvervs- og forretningsliv – langt mere varieret end i dag –  fra store og stadig kendte virksomheder til de små og glemte som f.eks. en paraplyfabrik. Det var også dengang, byen havde 7 aviser og en Jacob Jensen med titel af borgmester og byrådsformand, for der var også en kongelig  borgmester ved siden af. Vejviseren har brugsspor, lidt løs i ryggen og  slidt, men den indeholder 800 siders oplevelser for den lokalhistorisk interesserede. Pris: 120 kr.