Ordbøger m.m.

 

IMG_20150729_0009 kopiBlass, Debrunner, Rehkopf, Grammatik des Neutestamentlichen Griechisch, 15.oplag, Göttingen 1979
Vil man læse Det nye Testamente på originalsproget, er dette værk simpelthen værktøjet og har været det i årtier. Eksemplaret er som nyt og uden indstregninger. Med smudsomslag, indbundet, 513 s. Pris: 240 kr.
Wilhelm Gesenius, Hebräische Grammatik, Leipzig 1896
Bogen er naturligvis en gammel ‘svend’ med langt over 100 år på bagen. Men det er det sprog, det bibelske hebraisk, den handler om også . For teologi- og andre sproginteresserede er der masser af viden og hjælp at hente i Gesenius. Det er 26. udgave ved E. Kautzsch, og et godt korrektiv og supplement til nyere værker. Indbundet i et alderspræget bind, men i øvrigt i pæn stand.558 s. Pris  90 kr.
Ivar Heikel og Anton Fridrichsen, Grekisk-Svensk Ordbok. Lund
Et godt hjælpemiddel – ikke bare for plæster der skal forberede en prædiken – men for alle, der læser på originalsproget. Indbundet, uden understregninger, 258 s. Pris: 110 kr.
Wilhelm Gesenius, Hebräisches und Aramäisches Handwörterbuch über das Alte Testament, uændret optryk af 17. udgave, Springer-Verlag 1962
Dette er simpelthen det helt nødvendige redskab ved læsning af Det gamle Testamente på originalsproget, som langt overvejende er på hebræisk – bortset fra noget af Daniels Bog.  Og så kan man som dansk glæde sig over, at professor Frants Buhl, en international kapacitet på det bibelske sprog, har bedarbejdet udgaven. Indbundet, absolut i brugbar stand, 1013 sider, pris 320 kr.
L. Ove Kjær, Dansk-latinsk ordbog, Rosenkilde og Bagger 1972
Der er tale om et fotografisk optryk af en ældre udgave, men det er en utrolig god hjælp både i hverdagen og ved studier, hvor man beskæftiger sig med latin. Og man vil hurtigt opdage at mange af vores ord er afledt fra det sprog. Indeholder også et kapitel om grammatiske forskelle på dansk og latin. Indbundet, 581 sider, pris 90 kr.
Johannes Munck, Kortfattet Nytestamentlig Grammatik, Akademisk Forlag, 2. udg. 1978
Efter dette lille heftes eget udsagn skulle det være en forelæsning af den daværende professor ved Århus Universitet. Man har godt nok skullet være koncentreret i timen for på 39 bogsider lykkedes det Munck at få stort set alt hvad der er nødvendigt for en studerende med. Et rigtig godt supplement til andre lærebøger. God stand. Pris: 20 kr.
dialekterNiels Åge Nielsen, De jyske Dialekter, Gyldendal 1959
Dialekterne er på retur i et samfund, hvor flere flytter meget rundt i landet. Men derfor er det godt og på høje tid at forskere på forskellig vis fastholder vores mange lokale sprog. Her gennemgås de jyske dialektområder fra Slesvig i syd over Øst-og Nordjylland til det vestjyske. Heftet, 163 s. Pris: 70 kr.
dansk-grammatikErik Rehling, Dansk Grammatik med øvelser, Aschehoug 1924
Et tidligt forsøg på at reformere undervisningen i dansk grammatik – indledt med en bandbulle mod den hidtidige praksis, der bl.a.  har været fokuseret for meget på latin i stedet for dansk, brugt uheldige navne m.m.  Den gode Rehling kunne vi måske virkelig have brug for i folkeskolen igen. Der medfølger en lidt slidt bog om Dansk Sproglære fra 1916 af Kr. Mikkelsen. Indbundet, 96 s., 120 kr.
T. Vogel-Jørgensen, Bevingede ord, Gads Forlag 1945
En nærmest uundværlig håndbog hvis man gerne vil have det ekstra med, at man ved hvor et udtryk stammer fra og hvad det oprindeligt har betydet. Det er en guldgrube for lejlighedstalere og skribenter. Forfatteren har skabt denne bog fra grunden af efter mere end 30 års syslen og samlen, som han skriver. Vi andre kan nøjes med at slå op og glæde os over et godt element i festtalen. Indbundet, 402 s., god stand. Pris: 120 kr.
IMG_20150729_0006Pia Riber Petersen, Nye ord i dansk 1955-75, Dansk Sprognævns skrifter II, Gyldendals Bogklub 1986
Man må undres – jeg gør i al fald – over at det kan lade sig gøre at lave en bog med så relativt nye ord i vores sprog, at det kan fylde 678 sider. Det siger noget om vores sprog i disse generationer. Det myldrer ind med nyt, men desværre myldrer det også ud med gode gamle danske ord. Indundet i pæn stand. Pris: 90 kr.