Samleralbum

Langt op i 1900-tallet, i hvert fald op til 60’erne, var det en yndet sport at samle på mærker, især dem fra Richs og Danmark, men efterhånden som  brug af kaffeerstatning forsvandt, døde denne aktivitet også ud. I hele perioden var Richs nok den mest markante aktør – det kaldes jo generelt  Richsbilleder – men også andre firmaer, tyggegummi, havregryn m.m. var med. Her følger en række album. Jeg skal gøre opmærksom på, at de har været gennem mange især barnehænder, så de bærer præg af kantslid, stød m.m. Men generelt synes jeg, de er samleværdige.

Dandys serie Dyrefabler 1970

Den danske tyggegummifabrik stod bag denne genudgivelse af et Danmarks-album fra 1953. Man forstår godt hvorfor, for her er alle de gamle fabler i Brammings streg – ham der også har givet os kravlenisserne. Teksten er på både dansk og engelsk, for Dandy var en overvejende eksportorienteret virksomhed. De midterste sider løse, men alle billederne er der. – 150 kr.

Fra Museer og Samlinger 1936

Sparekassen for Kjøbenhavn og omegn udgav et meget smukt album med store billeder fra Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Thorvaldsens Museum og Det nationalhistoriske Museum paa Frederiksborg. Det foregik på den måde, at børn fik udleveret billeder, når de indsatte penge på deres konto og album kunne købes for 2 kr. Det kom gennem mange år og i flere farver. Her er det vist i rødt, jeg har det også i brunt og i et falmet blåt. Komplet –  100 kr.

Dego Diamant Avenas dyreatlas

Havregrynsfabrikkerne begyndte med billeder i sine pakninger allerede i 1923. Bannerfører var Svendborg Havregrynsmølle, Der blev i årenes løb tegnet op mod 500 billeder af især fugle af den fynske maler Sophus Paulsen, og og en snes forskellige forsider på album. Der var tale om et indstiksalbum, hvor mærkerne ikke skulle klæbes ind, og bag på de enkelte billeder var skrevet lidt længere tekster om de enkelte dyr. Jeg har to album fyldt med mærker, begge med alders- og brugspræg. Et markant indslag på samlermarkedet. – pr. stk. 150 kr.

Hjemmets billedserie Dyr fra alle lande 1960

Lille album med 64 billeder af dyr fra hele verden, komplet – 60 kr.

Danmark:

Flag-Serie 1934

180 billeder, komplet (nr. 147 og 149 løse, men de er der), kort over Europa den gang)  Ejernavn på titelforside – 90 kr.

Af Verdens Billedbog 1935

Tomt album med plads til 180 billeder. Men der er dog et par store farvebilleder, af bl.a. en engelsk dobbelt-dækker bus, der må have imponeret den gang. I øvrigt med et noget blandet indhold. Forside med pletter. – 40 kr.

Sejrens Vaaben 1945

Serien udkom allerede i befrielsesåret 1945, og den blev et hit for Danmark. Den indeholder 50 billeder af engelske og amerikanske tanks, fly og skibe, men på billede nr. 3 ser man dog en russer, marskal Shukov sammen med Eisenhower og Montgomery, komplet  – 120 kr.

Dyr fra alle Lande  1946

Her med en lysegrøn forside. Det er også set med en mørkeblå. Der er plads til 200 billeder, en del af dyrene er i øvrigt danske husdyr. Ejernavn på titelforside.  Komplet – 100 kr.

Jeg har også et tomt album – pris 40 kr.

Fra Fuglenes verden 1957

200 farvetegninger af fugle fra hele verden, men i stort omfang med fokus på de fugle, man kan se herhjemme. Tekst af Hans Hvass. Komplet – 90 kr.

Danmark i Billeder 1961

Dette album blev noget af det seneste, der kom fra Danmark. 200 billeder fra hele landet, ren nostalgi. Forsiden er fra færgelejet ved Halskov fra den gang man skulle sejle for at komme over Storebælt. Jeg har to komplette eksemplarer , det ene med et lidt skrammet forside til 70 kr., det pænere til 100 kr.

Richs

Nordens Fugleverden 1930

Starten på en albumserie fra Richs om dyr. Komplet med 172 billeder – 80 kr.

Af Dyrenes Verden: Pattedyr 1931

Her mangler desværre 1 af de 180 billeder, nr. 178 et næbdyr. Ejernavn på titelforside  – 60 kr.

Danske Husdyr 1932

Nok det bind i serien der fik den største udbredelse. Forståeligt nok, for her er både traditionelle husdyr som køer, heste, får m.m., men også kæledyr som hunde og katte. Fås med forskellige forsidebilleder. Ejernavn på titelforside  – 80 kr.

Fra Mark og Skov  1934

Igen et album med 162 billeder. Her er både de store pattedyer men også de danske rovdyr, en række fugle, insekter, snegle m.m. Ejernavn på titelbladet,  forsiden delvist gået fra -60 kr.

Ud i vort skønne Land 1935

Danmark har trods sin lidenhed særdeles mange smukke steder, et stykke perlesnor citeres H.C. Andersen for at have sagt. Med dette album introduceres en serie med billeder herhjemmefra men også fra det store og dengang ret ukendte udland. Ejernavn på bindets inderside. Komplet med 189 billeder – 100 kr.

Paa Rejse med Richs 1936

Allerede året efter drog man udenlandsk. Her er billeder fra europæiske lande samt Sovjetunionen, der jo delvist lå i Europa. Komplet med 210 billeder – 100 kr.

Jorden rundt med Richs 1938

Titlen skal tages helt bogstaveligt, albummet fører os gennem alle verdensdele og udgives også som en rejsebog. Komplet med 210 billeder – det sidste fra Antarktis – 90 kr.

Vort flittige Folk 1939

Så er vi virkelig på hjemmebane med en grundig gennemgang af erhvervsmuligheder, med et forord af selveste statsminister Th. Stauning. Albummet omfatter landbrug, som det centrale den gang, håndværk og industri, trafik og handel og så alt det “løse” – f.ek

s. at være Pjerrot. I dag ren nostalgi, men dengang virkeligheden. Serien har 210 billeder, desværre mangler der et, nr. 142 af en baadebygger. – 90 kr.

50 Aars Idræts-Kavalkade 1946

Udgivet i anledning af et jubilæum i Dansk Idræts Forbunds og Danmarks deltagelse i de første moderne olympiske lege i 1896.. Det blev til 98 billeder, der virkelig skriver idrætshistorie. Komplet og i god stand, det er tydeligt at se på de enkelte billeder, at det var en periode med dårlig papirforsyning, så man kunne ikke få glittet papir til det hele- 90 kr.

Eventyret om Pinocchio 1948

Den gode klassiske historie om trædukken, der efter mange genvordigheder bliver til en rigtig dreng. Et samarbejde med Disney, der indvarsler flere album i samme genre, De sidste 18 billeder viser, hvordan tegnefilmen er skabt. Komplet – 90 kr.

Lady og Vagabonden, Bambi, Dumbo 1955

Hele 3 Disney-eventyr på en gang. Komplet, men tidligere ejer har skrevet både sit navn og indklæbet en mangelliste – 70 kr.

 

Fra naturens hverdag 1958

4 historier baseret på fotos fra Walt Disneys dyrefilm: Afrikas løve, Den levende ørken, Bæverdalen og Den døende prærie – og forord naturligvis af Ingvald Lieberkind. Komplet med 196 billeder -90 kr.

Walt Disney’s Tornerose 1960

Historien om den smukke prinsesse, den onde fe og prinsen.  Tidligere ejernavn bagerst i bogen. 196 billeder, men der mangler nr. 26 – 60 kr.

Billeder af vort lands Historie 1962

På en måde en illustreret Danmarkshistorie med hovedvægten på slotte og  andre historiske huse. Redigeret af et par medarbejdere ved Nationalmuseet og P.V. Glob har skrevet forord. Tidligere ejernavn på side 1.  Komplet – 100 kr.

Før og Nu – vort folk i 100 år 1964

Richs blev i det historiske hjørne, denne gang med fokus på, hvor stærkt det var gået i løbet af et århundrede. Det er magister Erik Kjersgaard – senere bl.a. direktør for Den gamle By m.m.- , der har stået for både tekst og billedudvælgelse, og P. V. Glob har igen skrevet forord så der har været både faglig ballast og evne til popularisering bag. Komplet- 100 kr.