Skønlitteratur

andersennexo-hvadjegventermigMartin Andersen Nexø, Hvad jeg venter mig af fremtiden, Land og Folk 1985
En lille hilsen til bidragyderne til Land og Folks garantfond med et vægtigt forord af avisens tidligere chefredaktør Børge Houmann. Andersen Nexø huskes i dag for romaner som Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn, men han var først og fremmest kommunist, og det er ud fra den vurdering, Houmann skriver. Selve Nexø-artiklen blev skrevet som en tak til alle, der havde været med til at fejre hans 76-års fødselsdag i Fælledparken i 1945. Forsidetegningen er af  Asger Jorn. Pris: 35 kr.
solkarrussellenHarald Bergstedt, Solkarrusellen, Fremad 1938
Bergstedt var før besættelsen så ubestridt en af de fremmeste i socialdemokratisk kulturpolitik. Det viser sig bl.a. ved et rosende forord ved Julius Bomholt til denne bog, der blev udgivet i anledning af hans 25 års digterjubilæum. Og Anton Hansen har bidraget med tegninger. Efter besættelsen blev Bergstedt  straffet for samarbejde med nazisterne.  Men hans vers kunne ikke stoppes. Jeg ved en lærkerede, Vi har hos os en bitte Mett, Solen er så rød mor osv.  er folkeeje uanset forfatterens fejltrin, som i øvrigt var inspireret af de socialdemokratiske politikere, der ikke følte noget ansvar og siden vendte ham ryggen. Indbundet 180 s., god stand.
Pris: 60 kr.
skibslægeA. G. Drachmann, En gammel skibslæges erindringer, Skovlænge 1990
Det er en noget speciel erindringsbog.  A.G. Drachmann var professor og læge, og havde haft et eventyrligt liv bl.a. som skibslæge på de store orlogsfartøjer og på et feltlazaret. I København var han bl.a. læge under koleraen i 1852. Hans søn, Holger Drachmann,  fik sin far til at nedskrive sine erindringer. Denne udgave er blevet til på baggrund af et tidligt afskrift af hans manuskript, sammenholdt med en tidligere udgave. Heftet, som ny, 175 s. Pris: 90 kr.
Elfride Fibiger, Fra provinsen, Gyldendal  1939
Elfride Fibiger var fra København, men kom i sin ungdom til Aarhus, hvor hun mødte sin mand, en ung militærlæge. Disse erindringer handler om tiden netop i Aarhus og i Silkeborg, hvor hendes mand var distriktslæge, og hun  havde et skarpt blik for både lys- og skyggesiderne i den danske provins i 1800-tallet.  Vi har næppe forbedret os væsentligt.  Erindringerne er udgivet af Julius Clausen, der indleder med et lille forord om Elfride Fibiger. Indbundet 159 s. Pris: 30 kr.
Ulf Gudmundsen, Fuglemanden Gora, Strube 1973
Digtsamling af den vestjyske forfatter og kulturjournalist, der vel nærmest må kaldes surreel. Digtene understøttes flot af tegninger af Alfred Floki. Steen Colding har skrevet forordet. Uopskåret, 64 s. Pris: 50 kr.
H. C. Hansen, Tro og Trods, Fremad 1932
Det er den H.C. Hansen, der senere blev statsminister. Han har her skrevet en række arbejderdigte, nogle som lejlighedsdigte til f.eks. en DSU-kongres, hvor han var fremtrædende medlem. H.C. Hansen var århusianer, og han har derfor fået Martinus Hougaard, der var medarbejder ved Demokraten, til at bidrage med en særdeles fin grafik. Heftet,  ryggen misfarvet og omslag med brugsspor. 70 s. Pris:  100 kr.
galskabHolger Hansen, Galskab, Reitzel 1964
Det er tidens galskab, der åbenbart sigtes til. En serie noveller og essays om misforholdet mellem tilvante forestillinger og den ‘sande virkelighed’ – som den nu så ud i de berømte 60’ere.  Heftet, uopskåret, 165 s. god stand. Pris: 50 kr.
fpjac-entordenidetstilleF. P. Jac, En torden i det stille, Borgen 1986
Det er ikke en nem poet. Der skal ofte læses flere gange for bare at fornemme, hvor han vil hen. Flere af digtene er blevet til i Skagen og i delvist samarbejde med billedkunstneren Poul Winther, der også er mester for forsiden. Heftet, uopskåret. Pris: 120 kr.
frostlandskaberHugo Hørlych Karlsen, Frostlandskaber, Husets Forlag 1976
Hvad skal man kalde denne udgivelse. Umiddelbart fremtræder det som en stor collage, og dermed snarere en kunst-udgivelse, men forfatteren har det i en oversigt over sine arbejder med som et digt, og derfor placeres det under skønlitteratur. Et stort billedigt tilsat ord fra den periode hvor man var imod, ikke mindst Vietnamkrigen. 48 s., god stand. Pris: 90 kr.
Hans Kirk, Slaven, Gyldendal 1948
På bogomslaget oplyses det, at Hans Kirk faktisk skrev romanen i Vestre Fængsel i 1941, men tyskerne brændte manuskriptet, så han måtte skrive den igen efter besættelsen. Historien foregår i 1600-tallet på et spansk skib på vej fra Sydamerika til Barcelona. Den ender dramatisk, men Kirk lægger som altid sine holdninger åbent frem i sine tekster. Heftet, 173 s. Pris: 60 kr.
runeRune J. Kähler, Når det kommer til stykket / Pensionisterne, Attika
To små enaktere: Det første i cabaretstil om fire kvinder med de efterhånden traditionelle men altid aktuelle indfaldsvinkler, det andet to parallelmonologer af et pensionistægtepar. Sandt og vemodigt, når man selv er i den alder.  55 s., pæn stand. Pris: 40 kr.
intermezzoJo Dam Kærgaard, Intermezzo, Husets Forlag 1978
Små korte tekster og et par digte om hverdagslivet og især kærlighedslivet skrevet af en ung – siden veletableret –  kunstner.  Forfatteren er billedkunstner og har selv illustreret med gode tegninger og et enkelt skriftbillede.  37 s. Pris: 90 kr.
Henning Larsen, De skal sige tak!, People’s Press 2009
En af vores mest berømte arkitekter, Henning Larsen, blev håndplukket til at skabe Operaen i København af hr. Møller fra A.P. Møller, der ønskede at sætte et monumentalt minde i København. Men det blev et samarbejde så brydsomt og vanskeligt, at Henning Larsen åbent erkender i sin bog om Operaens virkeliggørelse, at han havde sagt nej, hvis han havde anet det på forhånd. Og han forsøgte at trække sig ud undervejs, men blev – skriver han – økonomisk truet til at fortsætte. I følge bogen ville hr. Møller med magt have sine egne ideer igennem uden hensyn til arkitekten – og det fik han. En meget åbenhjertig skildring. Indbundet, 142 s. Solgt
Peter Laugesen, Divanord, Borgen 2004
“Træt af de skæve/badutspring i sproget/jeg vil ha’ noget/helt nede på jorden” Citatet er løsrevet hentet fra et af samlingens mange digte. Men noget er der om det. Digtene er umiddelbare, men samtidig overrumplende. Heftet, 164 s. Pris:; 80 kr.
Peter Laugesen og Joanas Nielsen, Smukke Fejltagelser, Torgaard 2011
Denne digtsamling er simpelthen resultatet af et møde en sikkert lang aften mellem de to forfattere – mange digte på dansk og nogle på færøsk. Lille format, god stand, 62 s. Pris: 45 kr.
den-største-gåde.jpgSvend Åge Madsen, Den største gåde, Gyldendal 1993
Historien handler om et par børn i computeralderen, for hvem det går op at det i virkeligheden er maskinerne, der styrer menneskene og slet ikke omvendt. Maskinerne har skabt os, for at vi kan sikre deres overlevelse. Rigtig Madsen’sk tænkt og skrevet, Bogen er 2. udgaven, idet den først udkom allerede tilbage i 1982 på Aschehoug. Heftet, 73 s. Pæn stand, omslag med lette brugsspor. Pris: 70 kr.
Svend Åge Madsen, Madsens kongespil, Hovedland 1986
To skuespil eller som bogen selv siger kongespil af Svend Åge Madsen. Det første handler om Knud den Hellige og er skrevet til 900 års-markeeringen i Odense af Kong Knuds død, mens det andet hedder Margrethe den Milde – et spil om hvordan dronningen i nær fremtid i samarbejde med folket vil afskaffe demokratiet.  Forlagsstempel på smudstitelbladet, pæn stand. Heftet, 156 s. Pris: 65 kr.
Haruki Murakami, Hør vinden synge og Flipperspil 1973, Klim 2016
Murakami blev med disse to romaner et internationalt navn med en kometkarriere. Hans værker anses endda for så betydelige at denne oversættelse til dansk af Mette Holm er støttet af Statens Kunstfond. To bøger i et bind på henholdsvis 162 og 168 s. Pæn stand, i kassette, der dog har fået en lille skade.. Pris: 80 kr.
de betroede talenterJohannes Møllehave, De betroede talenter, Selskabet Bogvennerne 1976
Genfortælling i versform af den nytestamentlige lignelse ved en benådet ordkunstner. Men i høj grad præget af en anden kunstner, Ib Spang Olsen, og hans evne til at forme en side til et stort vlærk.  Heftet. Pris: 50 kr.
Jørgen Nash, Pistolen, Gyldendal 1959
Nash opfinder pistolen Leporello, der fortæller en 100-årig historie indtil befrielsesaftenen i Danmark 1945. I følge beskrivelsen en roman, der samtidig er en “satire over potenspraleri, våbenpraleri og andet skyderi”. Heftet, uopskåret,  183 s. Pris: 70 kr.
Jørgen Nash, Vredens Sange, Borgens Forlag 1951
En digtsamling, hvoraf flere er dedikeret arbejder af Asger Jorn, der jo var bror til Nash. Jorn er også mester for forsiden. Uopskåret, heftet, bind med brugsspor, 60 s. Pris: 90 kr-
IMG_20150729_0054 kopiHalfdan Rasmussen, Tosserier, tredie samling, Hasselbalch 1957
Disse samlinger af overrrumplende og humørfyldte vers blev meget populære og kom i store oplag. Genlæsningen er absolut en fornøjelse. Illustreret af Arne Ungermann. Ejerstempel, heftet. solgt
IMG_20150729_0053Halfdan Rasmussen, Tosserier, fjerde samling, Hasselbalch 1954
Flere af tosserierne er blevet stående som ‘klassikere’. Det gælder bl.a. ‘Noget om kammermusik’, men samlingen indeholder også Rasmussens selvironiske vers som ‘Noget om forvaltning af pund’. Illustreret af Arne Ungermann.Heftet, plet nederst på forsiden. solgt
IMG_20150729_0052Halfdan Rasmussen, Tosserier, sjette samling, Hasselbalch 1956
Sjette samling byder på en stribe Noget om-digte, om verdenscyklismen, om at myrde, om digterkvaler, om lykke og meget mere. Illustreret af Arne Ungermann. Heftet. solgt
reumertPoul Reumert, Masker og mennesker, Gyldendal 1940
Nogle skuespillere har raget så højt op, at de ikke kan pilles helt ned igen. Det gælder Reumert, der her i det første besættelsesår udgav en slags biografi over mange af sine roller og medspillere som Bodil Ibsen og Clara Pontoppidan. I forordet gør han op med en myte om, at andre har skrevet det for ham. Han har selv ført pennen. Indbundet, 235 s. Pris: 110 kr.
Christian Richardt, Solsange, Blair Nebr 1899
En noget speciel udgivelse af især en række af Richardts bibelske og kristne digte. Udvalget er samlet af en dansk-amerikaner, I.M. Hansen i Chicago med det primære formål at gøre dem kendt blandt danske i USA.  Mange af digtene er kun lidt kendte, men flere af hans kendte er også med. Indre Missions Vilhelm Beck har skrevet et lille forord. Indbundet, 154 s. Pris: 40 kr.
Aksel Sandemose, Murene rundt Jeriko, Aschehoug Oslo 1960. 1. udgave
Sandemose har selv brugt ordet erindringsbok om dette værk, der tager udgangspunkt i at han har mistet et barn og hustru. Indbundet, smudsomslaget misfarvet og forrevet, men selve bogen har det godt nok. 179 s. Pris: 80 kr.
haenmbeckChr, Schulz, Paa storvildtfangst for Hagenbeck i Afrika, Aschehoug 1924
En storvildtsjæger beskriver sit arbejde for den tyske zoologiske have – men det er en jæger der skal have byttet med hjem levende, så det kan udstilles. Det er der kommet en spændende bog ud af fra en tid, hvor dette ikke vakte anstød og der var rigeligt med dyr. Det var næppe gået i dag.  Lærredsinsbinding med lidt skavanker på bagsiden, ryggen falmet, 147 s. Pris: 90 kr.
Soya, Brevet, Borgen 1966
Soya indleverede bogen som manuskript til en stykke TV-dramatik allerede i 1964. Men selvfølgelig ville/turde man  ikke realisere det. Det er tænkt som en serie på 5 afsnit om Helten. Første gang vi møderham, er han netop født og uventet kommer tre “vise” mænd, Sokrates, Jesus og Freud på besøg med dåbsgaver. Den centrale er et brev, der skal afleveres mere end en menneskealder senere. Omslag ved Seppo Mattinen, exlibris på omslagets inderside, heftet, 258 s. Pris: 50 kr.
Sprogets melodi, Danske Dialektdigte, Schweitzers Bogtrykkeri, Vejle 1955   
Selvom vi bor i et lille fladt land, er sproget meget varieret fra egn til egn. Det viser denne lille digtsamling tydeligt. Næsten lige gyldigt hvor i landet du stammer fra, kan du læse hvordan man lokalt har udtrykt sig, Selvom det lan være lidt bøvlet må man håbe, disse dialekter kan overleve. Den lille bog er udsendt i 450 nummererede eksemplarer, hvoraf dette er nr. 52. Heftet, omslag med brugsspor. 32 s. Pris: 30 kr.
August Strindberg, Et drømmespil, Borgens Billigbøger 1967
Det er i sit udstyr en billigbog, men jeg har taget den med alligevel. For Strindberg er her oversat af Benny Andersen og forlaget har fået Per Kirkeby til at lave omslaget, og så begynder det at  blive samlerværdigt. 110 s., pæn stand. Pris: 30 kr.
13 ureJames Thurber, De tretten ure, Sigvaldis Forlag 1973
Et forunderligt eventyr om den  onde og kolde hertug, hans niece, den varme prinsesse Saralinda og en uforfærdet prins, der ved list og mod får brudt fortryllelsen, så han og prinsessen kan undslippe. Ib Spang Olsen er mester for en række fantastiske illustrationer. Indbundet, 100 s. Pris: 60 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *