Storm P.

storm-tegningDet fulde navn er Robert Storm Petersen (1882 – 1949), men vi kender ham bedst i den korte version. En multikunstner, udlært som slagter, men gjorde karriere som tegner, maler,skuespiller på teatret og på film, tegnefilmproducent, forfatter osv. Og i sine tegninger opfinder af de mange fantasifulde Storm P. maskiner, der ligefrem er blevet et ord i sproget. Her er et udvalg af hans bøger. Flere af dem er godt læst, og dermed også brugt. Det er priserne sat efter.

100 fluer, Fischer 1944
Den første af denne type små vittigheder med herlige tegninger. Heftet, et par løse sider, 108 s. Pris: 20 kr.
3x133 x 13, Fischer 1952
Udsendt af forlaget 3 år efter Storm P.’s død og tilegnet hans hustru Ellen Storm Pedersen. Det er tre små hefter, samlet i en kassette: ‘Storm i en nøddeskal’,  der også viser humoristen fra mere poetiske sider, ‘Den omvendte verden’, hvor dyreelskeren Storm gør dyrene til herskere og endelig ‘Storm, Grog, Krølle og Tot’, om og af netop disse dyr. Indlagt i kassette. Pris: 100 kr.
Bag Rampe og Kulisser, Selskabet Bogvennerne 1971
Robert Storm Petersen er meget mere end Peter og Ping og finurlige tegninger. Han var et multitalent både som maler og skuespiller og havde i de yngre dage roller på teater, i revy og på film. Han skrev flere af sine erindringer i bladet Exlex, men her er de udgivet samlet – selvfølgelig med Storm P.’s egne illustrationer. Heftet, 112 s. Omslag med lette brugsspor. Pris: 30 kr.
Dagboogsblade om øl,  Carlsberg Bryggerierne 1957
Udover en række af Storm P.’s tegninger og kommentarer til aktuelle spørgsmål i perioden 1928 til 1948 er der også fortællingen om Ølfus. Harald H. Lund har skrevet forordet til denne lille pjeceagtige bog.30 s. Pris: 30 kr.
De kære bøger, Selskabet Bogvennerne 1952
Lille bog, udsendt i anledning af Strom P.’s 70 års dag og med forord af Tage la Cour. Bogen indeholder tre små historier om Storm P. som bogsamler og -elsker, historier der tidligere har været bragt som artikler i aviser. Nummer 796 af 1200 eksemplarer, pæn stand, 41 s. Pris: 40 kr.
De tre smaa mænd og nummermanden, Fischer u. å. (1943)
Figurerne er herligt Storm.P’ske, der optræder i en serie små historier på hver fire tegninger. Tværformat, heftet, bindet slidt og med pletter. 62 s. Pris: 30 kr.
den-udvikler sigDen udvikler sig, Branner og Korch 1970
En række mindre historier, hvori vagabond-typen også er med, i en genudgivelse af originalen fra 1933. Den slutter med en næsten seriøs fortælling om Storm P. , der besøger Sherlock Holmes og får en god snak om tobak og piber. Heftet, 94 s. Pris: 40kr.
i-tonernes-verdenI tonernes verden og 48 andre fortællinger, Branner og Korch 1967, 3.oplag
Tredje bind i forlagets udsendelse af Storm P.’s samlede fortællingher i fire bind. Her er stof til megen moro i timevis. Indbundet, 272 s. Pris: 90 kr.
detektyveDetektyve historier, Branner og Korch 1949
‘Man bør altid læse Detektivhistorier med en vis Skepsis. Virkeligheden er i Virkeligheden ikke saa slem, som Virkeligheden i Virkeligheden giver sig ud for.’  Storm P. citat slut.  Det gælder absolut hans egne detektyv-historier, i denne samling overvejende om detektyven Omar, der bl.a. skal finde grunden til at der er hul i Schweitzer-osten. Heftet, 96 s. Pris: 40 kr.
 hu-hejHu-hej-sikke tider!, Branner 1947
En række muntre fortællinger af meget forskelligt tilsnit –  bl.a. en om manden der lader skægget gro, en anden herlig en om ‘Telefonen’ og dens afbrydelser – helt moderne, og  den gode gamle keglebane-historie er med. Alt sammen med Storm P.’s tegninger.  Det er gået lidt stærkt med bogproduktionen. De sidste 24 sider er med to gange. Heftet, 127 s. Pris: 40 kr.
mulm-mørkeI mulm og mørke, Branner 1940
Titel-historien handler om forslag til at fordrive de mørke aftener med når der nu er mørklægning. Det får Storm P. naturligvis nogle fjollede forslag ud af. Heftet, 96 s. Pris : gratis ved køb af anden bog.
peter-og-pingPeter og Pings rejse til Månen, Carit Andersen u.å.
Storm P. opfandt tegneserie-figurerne Peter og Ping samt ikke at forglemme ‘Nummermanden’.  Oprindeligt kom de i Søndags B.T., men her foreligger historien for første gang i bogform. Heftet, 80 s., pris: 80 kr.
Sådan set, Branner og Korch 1976
Her er tale om et genoptryk af førsteudgaven, der kom i 1939. Men de finurlige historier kan sagtens klare et nyt tryk. Delvist uopsprættet, bind med brugsspor. 96 s.Pris: 30 kr.
tretten-øreTretten øre, alt iberegnet, Fischer 1945
Lille samling historier med titelnovellen om manden, der kom til at skylde 13 øre på Sofussens beværtning for en gang ‘Gul-las’  – ‘Og saa var der ikke engang Robeder til.’ Nu vil han drukne sig – ‘Det maa s’gu være koldt og være Rødspætte’ – men hvad finder han i lommen – en femøre. Heftet, 85 s. Pris: 60 kr.
grogVor ven Grog, Carit Andersen, u.å.
Storm P.’s var dyreven, og en af hans livsledsagere var hunden Grog. Det er den, der lægger stemme til i denne bog, som har humorens charme, men ikke er pågående, som det kan være, når det er far Storm, der skriver noveller. Bogen er udgivet i samarbejde med Ellen Storm Petersen, der bl.a. skriver, at Grog var en vidunderlig klog og god ven – ‘Vi elskede ham – og glemte ham aldrig’. Heftet, 160 s. Pris: 40 kr.
liveterengaadePoul Carit Andersen, Livet er en gåde – En bog om Storm P. og hans tid. Carit Andersens Forlag 1973
Forfatteren var ven med Storm P. og blev den, der kom til at skrive hans memoirer. Dette er andet og afsluttende bind, men kan sagtens læses selvstændigt. Heftet, uopskåret. Pris: 70 kr.

Bøger illustreret af Storm P.

Jyde og Skottehistorier, Carit Andersen u.å.
Forlaget udsendte i sin tid et par bøger med små vittige historier om bl.a. skotter og jyder, og det her er en af dem. Storm P. har altså ikke skrevet historierne, men de er helt i hans ånd og de er tilføjet hans herlige tegninger. Rimelig stand. Pris: 50 kr.
lystige-skotterLystige Skottehistorier, Carit Andersen u.å.
Her er en af skotte-bøgerne, og Storm P. rammer med sine tegninger fint komikken i de korte vitser. Heftet, 120 s. Pris: 50 kr.
Skottehistorier, Caris Andersen u.å.
Og her en anden af samme skuffe, men med ny indbinding og trykt på brunt papir, pæn stand, 74 s. Pris: 30 kr.