Tegneserier

Tegneserien er for længst blevet anerkendt som et seriøst medium på linje med spændingsromanen. Her er et bredt udvalg af det, jeg selv har haft – samt nogle Tintin og Asterix-album på originalsproget fransk. Det har sin charme at læse på forfatterens sprog – hvis man har mod på det –  fordi enhver oversættelse uvægerligt må blive et kompromis.  Du finder dem nederst på siden.

buble-nr.1G. Backer og P. Simon, Buble & Co., Den hvide gift, Magic Cartoons 1995, 1. oplag
En spøjs historie om professoren, der har opfundet et tyggegummi, så man kan rejse i tid. Det bruger han og abevennen fra en fjern planet til at redde nogle stakkels indfødte ud af en 200 år gammel misbrugs-forbandelse. Den er selvfølgelig helt i forfatternes ånd påført dem af grådige hvide sørøvere. Pris: 25 kr.
Murray Ball, Fæhunden bog 3, 1991, Fæhunden bog 5, 1993, Fæhunden bog 6, 1994, Carlsen Comics
Tegneserien havde premiere i 1975. Dens skaber er fra New Zealand, hvor fæhunden også holder til på en gård sammen med sin herre Wal, gårdens andre dyr og naboer. Serien handler især om fæhundens tanker og er som genre blevet sammenlignet med både Garfield og Nuser. Alle tre hæfter er 1. danske udgave og i pæn stand. Stykprisen er 30 kr.,  men du kan få alle tre for 75 kr.
garfield-5Jim Davis, Garfield 5, Interpresse 1985, 1.oplag
Undertitlen på dette album er ‘Kalorier er bedre end fast arbejde’,en stribe små Garfield-historier der ofte handler om mad. 47 s., god stand. Pris: 30 kr.
Will Eisner, En kontrakt med Gud og andre historier fra Bronx, Semic 1986
Den amerikanske tegneserieskaber, der døde i 2005, er bedst kendt for at have opfundet den maskerede detektiv Spirit., men han når dybere i disse historier, der tager afsæt i hans egen barmdom i New York i 30’erne. Denne udgave er på norsk, men det er dog stadig til at forstå for en dansker – og selve stregen behøver ingen oversættelse. Pris: 40 kr.
Lee Falk og Wilson McCoy, Fantomet – Forbrydernes overmand, Borgen 1984
5 klassiske fortælllinger som de fremstod i amerikanske aviser omkring 1950 – bortset fra at de er blevet farvelagt. Efterskrift af Jan Lööf, selv tegneserieskaber, der også har brugt Fantomet-skikkelsen i sine Felix-historier. Med brugsspor, 64 s. Pris: 40 kr.
Lee Falk og Wilson McCoy, Fantomet s Ring og Rebfolket, Borgen 1985
To klassiske historier, den første om Fantomets ring med dødningehovedet, den anden om styrke-udfordringer ved det mystiske rebfolk. Med brugsspor, 60 s. Prins: 40 kr.
egolandIvar Gjørup, Egoland 14,  Forlaget Ydun 2003
En samling finurlige striber, der i sin tid har været bragt i Politiken.  Heftet, 48 s. Pris: 30 kr.
R. Goscinny – A. Uderzo, Asterix – den komplette samling, bind IV, Egmont Serieforlaget A/S 2002
Dette bind indeholder tre af de forrygende fortællinger om den modige og snarrådige galler og hans kampfælle Obelix: “Asterix i trøjen”, “Romernes skræk” og “Asterix – olympisk mester”. I god kartonindbinding med smudsomslag – og med de originale forsider til historierne. 176 s., god stand. Pris: 100 kr.
statsministerenCarsten Graabæk, Statsministeren 14. samling – Høj cigarføring, Bogfabrikken 1999, 1. oplag
Fint eksemplar med disse ironiske og meget danske striber, som man kan kende både politikere og sig selv i. Heftet, 48 s. Pris: 30 kr.
Carsten Graabæk, Der er ikke noget at komme efter, Hovedland 2005
21. samling af Graabæks finurlige striber om statsministeren. 64 s. Pris:30 kr.
Tintin i congo kopiHergé, Tintin i Congo, Carlsen if, 1. oplag 70/75
Historien blev  udgivet allerede i 1930 som nr. 2 i rækken, men genfortalt og farvelagt af Hergé i 1946. Den foregår i mellemkrigstiden, så der er ingen garanti for politisk korrekthed – tværtom. Men en herlig fortælling, det er det.  Flot stand, 62 s. Pris: 90 kr.
Mohammes Jones, Jesus og Mo, Forlaget www.jesusandmo.net/dansk, 2015 1. udgave, 2. oplag
Forfatternavnet er et pseudonym. Men denne engelske internet-tegneserie er et hit og har været det siden 2005, hvor den havde premiere. Det er en herlig afvæbnende kritik af firkantede religiøse dogmer, serveret i en dialog mellem Jesus og Mohammed på en bar – ofte blander bardamen eller andre religiøse gæster sig, men vi ser dem aldrig. Desværre viser virkeligheden jo, at der er galninge, der går langt for at komme den slags humor til livs, så redaktion og forlag er anonyme. I denne første bog på dansk, spiller f.eks. Jyllands-Postens tegninger også en rolle. Gavnlig læsning, som du kan få for 40 kr
klausen-gidselklausen-jagetklausen-uvejrOrla Klausen, De begærlige 1, Gidsel, Carlsen Comics 1994, 1. oplag, 2. del Jaget 1995 1.oplag, 3. del Uvejr 1997 1. oplag
Orla Klausen er både tegner og forfatter. Han har i sin produktion især beskæftiget sig med historiske emner fra omkring 1600-tallet og denne trilogi er ingen undtagelse. Den handler om landsstrygeren Lorenz, der tilfældigvis støder ind i nogle slyngler, der har kidnappet en grevesøn. Lorenz snupper løsepengene.  Men i 2. del bliver han forfulgt både af slynglerne, greven og lensmanden.  Det bliver et forrygende eventyr, der først slutter som det skal i 3. del. Alle tre hæfter er i pæn stand, dog er der en fold på bagsiden af 3. del. De sælges samlet for 100 kr.
menneskesønnen kopiPeter Madsen, Menneskesønnen, 1. udg., 2. oplag, Det Danske Bibelskab 1995Et vellykket forsøg på via tegne-mediet at genfortælle evangeliet om Jesus Kristus. Indbundet – lille ridse på forsiden, 136 s. Pris: 40 kr.
ulven er løsPeter Madsen, Valhalla 1, Ulven er løs, Interpresse 1980, 2. oplag
De gode gamle gudesagn om Thor og Loke og alle de andre, gjort levende og spændende. Ikke mindst fordi de ses gennem Røskva og Tjalfe.  Hans Rancke-Madsen står for tekstsiden. Heftet, 56 S. Pris: 60 kr.
poeten-og-lillemorJørgen Mogensen, Poeten & Lillemor, 4. samling, Carlsen 1989, 1. oplag
Striberne stammer fra perioden september 1987 til august 1988, og i dem spiller ikke mindst farfar også en herlig rolle. Mogensen kender menneskene, så den får præcis det, der skal til, om aftenskoler, højtider, karneval osv. – og ikke mindst herlig borgerlig enkelt- og dobbeltmoral. Pæn stand. Pris: 30 kr.
maigret.jpgO. Reynaud, Maigret og det ukendte offer, Carlsen Comics 1992
Heftet er blevet til efter en historie af Georges Simenon, der har opfundet figuren Maigret. Den handler om opklaringen af mordet på en cafe-ejer, der kom for tæt på en brutal bande. Historien er i øvrigt også blevet filmatiseret med Rowan Atkinson i hovedrollen. 48 s., pæn stand. Pris: 40 kr.
Bill Watterson, Steen & Stoffer, Vildnissets Vovehalse, Carlsen Comics, 1.oplag 1994
En lang stribe af de finurlige historier om den lille knægt og hans tiger-tøjdyr, som kun han kan kommunikere med. Indbundet i stift kartonbind, 255 s. God stand. Pris: 250 kr.
Bill Watterson, Steen & Stoffer Bog 1, Tab og Vind, Carlsen Comics 1999, Lykkens Pamfiliusser Bog 3, Carlsen Comics 1991, Sigter godt, men rammer skidt Bog, Carlsen Comics 1999
Tre hæfter i den elskelige serie, alle i pæn stand. Pris pr. album 40 kr., men tag alle tre for 100 kr.
Nikoline Werdelin, Homo Metropolis, 1997, Homo Metropolis 1996
Werdelin har en sjælden evne til at spidde cafe-folket, hvor det både gør ondt og gør en sund latter. Hendes små historier har været trykt i Politiken gennem årene, og hun har modtaget flere priser, bl.a. for årets tegneserie i 2014. De to hæfter koster 50 kr. pr. stk, men du kan få begge for 80 kr.

Tegneserier på andre sprog, især fransk

the-hunchbackDisney’s The Hunchback of Notre Dame,  Ravette 1996
Disney-udgaven af Victor Hugos berømte roman Klokkeren fra Notre Dame. Det blev  til en film, men altså også en tegneserie om den pukkelryggede helt og Esmeralda. Heftet. Pris: 30 kr.
ric-hochet,jpgA.P. Duchateau/Tibet, Ric Hochet, Le Trio malefique, Dargaud 1975
Dette er et eksemplar af den belgiske originalserie, der på dansk er blevet til Allan Falk. Indbundet. 47 s. Pris: 150 kr.
Spirou-radar kopiFranquin, Spirou et Fantasio – Radar le robot, Dupuis 1989
På dansk hedder serien Splint & Co., og der er kommet utrolig mange album med flere forskellige kunstnere bag. Dette nummer hedder lige ud Robotten Radar, og det er skabt af nok den bedst kendte kunstner Franquin. Særdeles fin stand, 48 s., pris: 45 kr.
titaniaJuan Gimenez, Titania, Comics USA 1994
Album med flere kortere historier af den spansk-argentinske kulttegner Juan Gimenez. Hans streg er berømmet ikke mindst for de meget præcise detaljer. Udgivet på fransk af Comics USA. Indbundet. God stand. Pris: 70 kr.
Asterix-gaulois kopiGoscinny og Uderzo, Une aventure d´Asterix, Asterix le Gaulois, Dargaud 1993
Dansk titel: Asterix og hans gæve gallere. Denne historie er begyndelsen til de mange eventyr om disse gallere, der ved hjælp af en trylledrik, kan byde romerne og alle andre trods. God stand, 48 s., pris; 35 kr.
Asterix-breton kopiGoscinny og Uderzo, Asterix chez les Bretons, Dargaud 1983
Dansk titel: Asterix og Briterne. Det er i denne historie, hvor teen – som trylledrik – bliver det engelske eftermiddags-ritual. Stemplet Århus Seminarium H.F. Kursus på titelbladet, i øvrigt pæn stand, 48 s. pris: 35 kr..
Asterix-normands kopiGoscinny og Uderzo, Asterix et les Normands, Dargaud 1991
Dansk titel: Asterix og vikingerne – selv vore forfædre havde det svært overfor gallerne. Hilsen til tidligere ejer på fransk på titelbladet. I øvrigt pæn stand, 48 s., pris: 35 kr.
Asterix-grande traversee kopiGoscinny og Uderzo, La Grande Traversée, Dargaud 1991
Dansk titel: Asterix opdager Amerika. Hilsen på fransk til tidligere ejer, i øvrigt pæn stand, 48 s., pris: 35 kr.
Asterix-tour de gaule kopiGoscinny og Uderzo, Le tour de Gaule d´Asterix, Dargaud 1993
Dansk titel: Gallien rundt. God stand, 48 s. pris:       35 kr.
tintin-temple kopiHergé, Tintin Le temple du Soleil, Casterman 1977
Dansk titel: Soltemplet. Indbundet, næsten som ny, 62 s. Pris: 70 kr.
tintin-congo kopiHergé, Tintin au Congo, Casterman 1974
Dansk titel; Tintin i Congo. Indbundet, næsten som ny, 62 s. Pris: 70 kr.
tintin-aupays kopiHergé, Tintin au Pays de L’or Noir’, Casterman 1977
Dansk titel:  Landet med det sorte guld. Indbundet, næsten som ny. 61 s. Pris: 70 kr.
tintin-ameriqueHergé, Tintin en Amerique, Casterman 1973
Dansk titel: Tintin i Amerika. Indbundet, næsten som ny, 62 s. Pris: 70 kr.
Tintin-le sceptre kopiHergé, Tintin – Le sceptre d´Ottokar, Casterman 1975
Dansk titel: Ottokars scepter. Et flot eksemplar, 62 s., pris: 70 kr.
renaud kopiLa bande à Renaud, Guy Delcourt Productions 1986
Dette album er udkommet parallelt med at en gruppe på 15 sangere og musikere udgav et par musik-albums med sange af Renaud – som en hyldest til samme. Det indeholder en række små korte historier. God stand,  stempel fra Rønde Gymnasium og Studenterkursus, hvor det må have stået på biblioteket.  48 s., pris: 30 kr.
quinzoQuinzo, Pas mal et vous?, Glénat 1990
Jeg har placeret denne samling herlige tegninger – næsten altid med en overraskende grotesk pointe – under fremmedsprogede tegneserier. Heftet er på fransk,  men mange af dem er uden ord og alment forståelige. Når det franske så tager over, er det også til at håndtere. Indbundet. Pris: 30 kr.
Bill Watterson, The Indispensable Calvin and Hobbes,, Warner Books 1995, 3.oplag
En guldgrube af historier om den lille dreng og hans tiger-tøjdyr, der på dansk hedder Steen og Stoffer. Her på originalsproget. Heftet er på 256 s., så der er underholdning til mange timer. Det bærer præg af at have været læst, selvfølgelig. Pris: 70 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *