Varia

Jørgen Bergsøe, Det kongelige Danske Postvæsen gennem 300 aar 1624-1924
Omfattende værk med mange artikler, der også omfatter tiden før frimærkerne og det ‘moderne’ postvæsen. Oplagt for enhver filatelist. 523 s., indbundet i pæn stand. Pris: 300 kr.
det-gode-ølBjarke Bundgaard, Det gode øl – Grundbog for tjenere, Erhvervsskolernes Forlag 2005
Men også en bog for alle os andre, der gerne vil vide lidt mere om, hvad vi får i glasset af godt øl, som heldigvis i dag kan fås i rigt mål. Det er en bog om øllets historie, om råvarerne, om brygning, om øllet rundt om i verden, om typer – og om at drikke det rigtigt samt øl og mad. God fornøjelse og skål. Indbundet, stort format, 208 s. Pris: 90 kr.
Christian Elling, Rom, Gyldendal 1956
Et storværk om Roms bygninger og arkitektur med undertitlen ‘Arkitekturens liv fra Bernini til Thorvaldsen’, dvs. perioden 1680 til 1797, hvor den danske billedhugger kommer til byen. Bogen er stor i mange henseender, både i indhold og omfang, og med flere fotografier fra Rom. Oprindelig udkom den i hefter, men her er den indbundet  i god stand, 552 s. Pris: 300 kr.
glansbillederEstrid Faurholdt, De kære små billeder, Legoland
Billedmaterialet er hentet i Legolands store samling, men forfatteren skriver også spændende om glansbilledets udvikling fra midten af 1800-tallet, og der er medtaget afsnit om poesibøger, om reklame, om opsætning m.m. At glansbilleder stadig er in blandt samlere, kan man forvisse sig om på ethvert bedre genbrugsmarked. Stort format, indbundet, 48 s. Pris: 50 kr.
Kong Frederiks Tanker, Chr. Erichsen 1972
Denne lille bog er redigeret af Lars Hejberg og Henning Bruun-Schmidt – og nej, det er på ingen måde et royalt modsvar til Maos Lille Røde. De mange citater fra de næsten 25 regeringsår er udvalgt for at give et loyalt minde om Kong Frederik. Indbundet, 140 s. God stand. Pris: 80 kr.
Jens Engberg, Til hver mands nytte, Frydenlund Grafisk 1995
Omfattende værk, udgivet i anledning af 275 året for starten af Det kongelige Teater i 1722. Tilføjet et omfattende navneregister og stykkeregister, så det nemt kan bruges som opslagsværk. 2 bind på henholdsvis 575 s. og  573 s. Samlet pris: 175 kr.
Haandbog for Odd-Fellows for Kongeriget Danmark 1932
Dette er primært en detaljeret gennemgang af denne Stor-Loges opbygning samt ikke mindst en fortegnelse over medlemmer. Der var i det år 6.661 logebrødre fordelt på 61 Under-Loger og 1.070 Rebekka-søstre fordelt på 19 loger. Indbundet, god stand. Pris: 130 kr.
zeppelinMax Geisenheyner, Jorden rundt i ‘Graf Zeppelin’, Jespersen og Pio 1929
Vi er i tiden længe før luftskibet Hindenburg forliste i New York, og der blev sat punktum for luftskibs-æraen. Men i 1929 troede man på dette som fremtidens transportmiddel. Bogen er en beskrivelse af en tur fra Friedrichshafen over Japan og USA og hjem. Turen tog enogtyve dage, syv timer og tolv minutter. Indbundet, 130 s. Pris: 120 kr.
diverse-dagbog-rasmusKurt Jacobsen,  Dagbog holdt af Rasmus Petersen, S/S Great Northern fra 2. august 1870 til 4. januar 1871, GN Store Nord 1994
Bogen er udgivet i anledningen af 125 året for C.F. Tietgens grundlæggelse af Det Store Nordiske Telegraf-Selskab. Det er en spændende beretning om de første kabellægninger i Østasien, fortalt af en super-cargo på kabelskibet. Med mange fine illustrationer. Heftet,  stort format, 63 sider, fin stand, pris 90 kr.
danske dampskibeAndreas Laursen, Danske dampskibe, Høst & Søn 1973
Bogens styrke er i mine øjne en større samling tegninger af forfatteren, der også er marinemaler, over enkelte dampskibe. Det er en imponerende ‘armada’, vi har haft. Tværformat, indbundet, 78 s. Pris: 80 kr
lindberghCharles A. Lindbergh, Vi, min flyvemaskine og jeg. Gyldendal 1928, 2. oplag
Vovehalsen Lindbergh var den første, der gennemførte en flyvning over Atlanten fra New York til Paris. Det skete med flyet Spirit of St. Louis, og bogen er Lindberghs egen beretning om bedriften – plus en række billeder. Bogen er oversat til dansk ved kaptajn A.P. Botved, der selv var en dristig flyver. Indbundet, 168 s. Pris: 80 kr.
Kristine Nielsen, Frøken Nielsens anretningsbog, Gyldeldal 1907
Bogen fokuserer på, at maden ikke bare skal smage godt. Den skal også anrettes fikst og indbydende, og det giver forfatteren en række eksempler på med fotos. Dertil kommer flere opskrifter. Og så har bogen over 100 år på bagen – så snak om madkunst kendte man også dengang. Indbundet, 112 sider, pris 200 kr.
svinetRichard G. Nielsen, Svinet i dansk sæd og skik, Malchow 1976
Udgivelsen er en hilsen til Forenede Sjællandske Andelsslagterier ved indvielsen af storslagteriet i Ringsted. Det er en underholdende og eftertænksom gennemgang af svinet i den folkelige hverdag, overtro, sagn og legender osv. God at have i hånden i disse år, hvor vi oplever modvilje mod svinet især via indvandrermiljøer. Det er dog et husdyr, der har fulgt op fra tidernes morgen. Mange illustrationer, heftet, 47 s. Pris: 70 kr.
Plattepigernes Kamp, Røde Hane 1974
Denne gennemgang af konflikten på Den Kongelige Porcelainsfabrik i 1972-73 giver sig ikke ud for at være objektiv historieskrivning. Den er skrevet af en aktivistgruppe, der hjalp de strejkende plattepiger og er først og fremmest et forsøg på at skrive en slags “lærebog” for kommende konflikter. Forsidetegningen er af Klaus Albrechtsen. Under konflikten solgte de strejkende porcelænsmalere musselmalede. paptallerkener og en sådan medfølger. Heftet, 64 s. Samlet pris: 100 kr.
H.H. von Schwerin, De store opdagelsesrejser, Gyldendal 1905
Forfatteren var svensk akademiker, så indholdet er udtryk for, hvad man “vidste” på det tidspunkt. Han tager udgangspunkt i Henrik Søfareren og forsøgene på at nå Indien, og der er selvfølgelig også meget om Columbus og Amerika. Med mange fine illustrationer.Indbinding med prægetryk, lavet af Fritz Petersens Bogbinderi i Aarhus. Pæn stand, ryggen falmet, 383 s. Pris: 140 kr.
Politiken,  Danmark i fire dele, 1912
Spændende at dykke ned i historien på denne måde. Denne udgivelse dækker Sjælland, Møn og Bornholm og udover færdselskort  fra en tid hvor man tog et tog eller en færge er der omtale af og  større byer og fotos. Og så er der ikke mindst adskillige  annoncer, så forbløffende at man undrer sig over, at det trods alt kun er godt 100 år siden..Pris: 70 kr.
Turistforeningen for Danmark Aarbog, Gyldendal 1924
Det er faktisk den allerførste årbog, udgivet af Turistforeningen. Serien skulle blive omfattende og oplysende gennem mange år.  I dette værk har man særligt fokus på Østjylland og især Randers-egnen. Også flere fotos. Alderspræget. 76 s. Pris: 50 kr.
IMG_20150729_0077 kopiVort Havebrug, Medlemsblad for Foreningen for udførsel af havesager, 4. aargang 1888
Utroligt at læse et tidsskrift fra en gang i forrige århundrede – fra den gang det handlede meget mere om nytteplanter end om prydhave. Der er masser af godt stof også for dagens havedyrker, der kan hente gode gamle råd om f,.eks. vinfremstilling af frugt. God fornøjelse, der er en hel årgang at tage fat på. Indbundet. Pris: 70 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *